TRT repertuvarındaki Aşık Dâimî türkülerinin müzikal analizi
Musical analysis of Ashik Daimi folk songs in TRT repertoire
  1. Tez No: 578940
  2. Yazar: TAYFUN TEKNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Dâimî Türküleri, Âşıklık Geleneği, Müzikal Analiz, Dizi, Seyir, Ashik Daimi Folk Songs, Minestrelsy Traditon, Musical Analysis, Scale, Mode
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türk halk müziği, yayıldığı alan, tür, biçim ve yöresel özellikler açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu yapının oluşmasında âşıklık geleneğinin önemli etkileri olduğu düşünülmektedir. Sözünü ettiğimiz âşıklık geleneği içinde usta çırak ilişkisinin önemi büyüktür. Nitekim bu geleneksel öğretim yöntemi Türk halk kültürünün bir sonraki nesillere aktarılmasına büyük katkılar sağlamıştır. Günümüzde usta çırak ilişkisinin yaşantı alanlarının eski canlılığını devam ettirememesi nedeniyle, Türk halk müziğinin bir sonraki nesillere aktarımı konusunda, bu alanda yapılacak olan bilimsel araştırmaların ayrı bir önem taşıdığı düşünülmektedir. Türk halk müziğinin önemli kaynak kişilerinden biri olan Âşık Dâimî'nin eserleri ve sanatçı kişiliğinin bilimsel açıdan incelenip, uluslararası düzeyde yeterince değerlendirilmemiş olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada, TRT repertuvarındaki Âşık Dâimî türkülerinin müzikal analizi yapılarak söz konusu türkülerin ses sahası, dizileri,seyir özellikleri, ölçü yapıları, biçimleri ve genel karakterinin tespiti amaçlanmaktadır. Yapılan bu araştırmanın, kültür hazinelerimiz olan diğer âşıklarımız ve eserlerinin de farklı araştırmalarda konu olarak ele alınarak, gerekli hassasiyetle incelenip canlılığının korunmasına vesile olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish folk music, in terms of both the field that has spread out, kind, form, variety and local features, has a structure that was built on rich basis. It is thought that Minstrelsy Tradition has very significant impacts on forming this structure. The master-apprentice relationship has a great importance in Minstrelsy Tradition that we mentioned before. Hence, this traditional teaching method has contributed to handdown Turkish folk culture to the next generations. It is thought that because the living quarters of master-apprentice can not maintain its old vitality, the scientific researches about handing down Turkish folk music to future generations have a particular importance. It is also thought that musical out puts and artistic personality of Ashik Daimi, one of the most important sources in Turkish folk music, has not been evaluated enough at an international and scientific level yet. In this study, it is aimed to make an musical analysis of Ashik Daimi folk songs in TRT repertoire and determine their sound fields, scales intervals, musical modes, meters and general characteristics. We assume that this research may conduce to discuss and study other ashiks and their musical works carefully and preserve their vitalty.