IVF ve normal gebeliklerde anksiyete, yaşam kalitesi ve doğum tutumlarının incelenmesi
Investigation on anxiety, life quality, and childbirth attitudes during IVF and regular pregnancy
- Tez No: 578942
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE ARSLAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, İnfertilite, In Vitro Fertilizasyon (IVF), Anksiyete, Yaşam Kalitesi, Doğum Tutum Ölçeği, Pregnancy, Infertility, In Vitro Fertilization (IVF), Anxiety, Life of Quality, Childbirth Attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş ve Amaç: İn Vitro Fertilizasyon (IVF) ve doğal yollarla gebe kalan kadınların anksiyete, yaşam kalitesi ve doğum tutumunun farklılık olup olmadığının belirlenmesi, hemşirelik bakımının kalitesinin ve etkinliğinin artması ile verilecek hizmetin planlanması ve geliştirilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada; IVF ve doğal yollarla gebe kalan kadınlarda anksiyete, yaşam kalitesi ve doğum tutumlarını belirlemek amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mart ve Haziran 2019 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği ve IVF merkezinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, araştırmanın yapıldığı dönemde belirtilen polikliniğe ve IVF merkezine başvuran ve örnekleme dahil olma kriterlerine uyan 61 IVF'li ve 61 normal toplam 122 gebe oluşturmuştur. Veriler; Veri Toplama Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, WHOQOL BREF(TR) Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Doğum Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler; frekans, yüzde hesaplamaları, ki-kare testi, Independent Sample t test, Mann-Whitney U testleri kullanılarak, %95'lik güven aralığında ve p0,05). Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak IVF ile gebe kalan kadınların doğal yollarla gebe kalan kadınlara göre anksiyete seviyelerinin yüksek olduğu bulunurken, yaşam kalitelerinin ve doğum tutumlarının ise olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Sağlık profesyonelleri tarafından gebelerin anksiyete belirti ve bulgularının erken teşhis edilmesi, psikolojik ve sosyal destek verilmesi, doğum süreci ve doğum sonrası dönem ile ilgili eğitim verilmesi ve doğum esnasında kişisel baş etme yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: To indicate is there any difference about anxiety, life quality, and labor attitude between the woman who get pregnant by In Vitro Fertilization and who get pregnant by normal ways is important in the sense of increasing nursery quality and activity in order to plan and develop service that is going to be given. In this study; the aim is to indicate anxiety, life quality, and childbirth attitudes between the woman who get pregnant by IVF and who get pregnant by naturel ways. Material and Method: This research has been conducted in the Ministry of Health Gülhane Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinics and IVF center between March and June 2019. The research sample is 61 regular and 61 IVF pregnants (total 122) who apply to indicated clinic and IVF center when the research is conducted and are suitable for the criteria of research. Data are collected by using the Data Collection Form, Beck Anxiety Questionnaire, WHOQOL BREF(TR) Life Quality and Childbirth Attitudes Questionnaire. Data collected by research are evaluated by using frequency, percentage calculations, ki-kare test, Independent Sample t test, Mann-Whitney U test between 95% trust scale and p0,05). Conclusion and Suggestions: As a result, it has been found that woman who get pregnant by IVF have higher anxiety level and negatively affected life quality and childbirth attitudes when compared with the woman who get pregnant by natural ways. It is advised that diagnosis of anxiety and symptoms of the pregnant woman as soon as possible by health professionals, giving them psychologic and social support, giving them education about labor and post-labor periods and support them to develop personal coping skills during labor.