Bir kanalizasyon yapı işinde risklerin araştırılması
The assessment of excavation a sewage sytem in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 578941
  2. Yazar: TOLGA ADEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Değerlendirme, İş Güvenliği, İş Güvenliği Kültürü, Kapalı Alanlar, Risk Assessment, Occupational Safety, Occupational Safety Culture, Closed Areas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ülkemizde ve dünyada sürekli büyüme eğiliminde olan nüfus artışına bağlı olarak artış gösteren sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerle hızı gün geçtikçe artan ve insan ihtiyacına yeterli hale getirilmek amacıyla yapılan toplu konut çalışmaları, endüstriyel sanayileşme ve fabrikalaşma, ihtiyaca bağlı olarak gelişen çeşitli endüstri tesislerinin inşa edilmesi beraberinde site içi çalışmalarını, yeni oluşturulan ve oluşturulması gereken altyapı sistemlerini, sistem elemanlarıyla mevcut bulunan altyapı sistemlerinin restore ve yeniden inşa edilmesi durumlarını ortaya koymaktadır. Sürekli değişen ve gelişen ülkemizde sosyal hayatın aksamaması için inşa edilen yapıların altyapı sistemlerinin verimli hizmet verebilmesi adına yeterli sağlamlıkta ve titizlikle yapılmış olmaları gerekir. Bu iş yükü beraberinde çalışanlar içinde bir tehlike ve önem arz etmektedir. Altyapı, kazı veya kanalizasyon işleri yapım aşamasında ya da faaliyete geçtikten sonrasında işin hem iş hem de çalışanlar için sağlıklı ve güvenlikli yapılabilmesi ve çalışan işçilerin en iyi şekilde güvenliğinin sağlanması için tam anlamıyla bir iş güvenliği ortamı gerekir. Bu çalışmanın amacı, kapalı alanlarla, kapalı alanlar tabiri içinde yer alan kanalizasyon çalışmalarından (yapım aşaması ve/veya faaliyet sonrası bakım onarım) bir kanalizasyon çalışmasında ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel tehlike ve risklerin risk değerlendirmesinin yapımı ele alınmış ve (5x5) L Karar Matrisi Yöntemi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır.Böylece çalışma ortamında ve ofis bünyesinde meydana gelecek ya da gelmesi muhtemel tehlike ve risklerin değerlendirilmesi, ortaya çıkan sonuçlar ışığında çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışanların katılımlarıyla oluşturulan anket çalışmasında İş güvenliği kültürünün çalışanlar üzerindeki etkileri saptanmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the industrialization and technological developments that increase due to the increase in the population which is constantly growing in our country and in the world, the increase in the speed of day by day and with the aim of making it adequate for the needs of the people, housing, industrialization and industrialization in terms of industrialization In-site works, newly created, infrastructure systems and system elements that need to be created and the existing existing infrastructure systems are being restored and reconstructed. In order to ensure that the infrastructure systems of the buildings constructed in order to keep the social life intact in our country, which is constantly changing and evolving, must be sound and meticulously constructed, it must be adequately maintained. This workload poses a danger to employees. Infrastructure, excavation or sewer work is under construction or after the work is done to ensure that the work is safe and healthy for both work and employees and to ensure the best possible safety of working workers in the full sense of a job security environment. For this reason, it is the main purpose of ensuring the work security regardless of the technical method used in the studies. In addition to all the measures taken before starting the work, the employees have the duty to protect themselves in order to protect themselves. All these necessary and important issues are of great importance in terms of the healthier, safer and more efficient studies and thus a necessary security culture environment will be created. In order to minimize the loss of life and