Mü'minzâde Seyyid Ahmed Hasîb Efendi'nin Silkü'l-leâlî âl-î 'Osman adlı eserinde veziriazam biyografileri
Biographies of grandviziers in the book entitled 'Silkü'l-leâl-î âl-i'Osman' by mü'minzâde Seyyid Ahmed Hasîb Efendi
  1. Tez No: 578968
  2. Yazar: SELİN ATINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih Yazıcılığı, Güç Odakları, Biyografi, Benlik, Vezir-i'azam, Historiography, Power Groups, Biography, Individual, Grand vizier
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Osmanlı Devleti'nin büyümesine ve gelişmesine bağlı olarak tarih yazıcılığı da gelişim ve değişim göstermiştir. İlk dönem tarih eserlerinde Osmanlı tarihine müstakil bir yer verilmemesine rağmen II. Bayezid devrinden itibaren hanedanın adıyla anılan eserler kaleme alınmaya başlanmıştır. III. Murad dönemine kadar olan bu süreçte hanedan ve padişah odaklı bir anlayış gelişim göstermiştir. Bir dönüm noktası niteliğindeki III. Murad döneminden sonraki süreçte dönemin veziriazamları, şeyhülislamları, ulema mensupları ve şairleri hakkında biyografik bilgiler barındıran eserler kaleme alınmıştır. Osmanlı tarih yazım geleneğindeki biyografik anlatıların gelişimi üzerine çalışmalar yapılmış olsa da yeterli görünmemektedir. Özellikle klasik dönem umumi tarihler içerisinde yer alan biyografik anlatıların zamanın seyriyle değişerek özel biyografik anlatılar haline gelmesi, bu eserlerin münferit olarak incelenmesini ve örnekleri ile kıyaslanarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Ayrıca biyografilerin tarihin seyri içerisindeki bireye ışık tutabilme olanağı da bu tarzdaki eserlerin incelenmesi hususunda merak uyandırmaktadır. Çalışmaya konu teşkil eden Silkü'l-Leâl-î Âl-i Osmân adlı eserde birçok biyografik bilgi barındırmaktadır. Daha öncesinde müstakil bir çalışmaya konu edilen eserin sadece şair biyografileri kısmı bulunmaktadır. Bu çalışmada da Silkü'l-Leâl-î Âl-i Osmân adlı eserde bulunan veziriazam biyografileri ışığında Osmanlı tarih yazımında biyografi geleneği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Historiography developed and changed in parallel with the growth and development of the Ottoman state. Although a separate section was not deveoted to the Ottoman history in the early works on history, works bearing the name of the Ottoman dynasty began to be written from the the period of Bayezid II onwards. An approach based on a focus on the dynasty and the sultan prevailed until the reign of Murad III. Following the period of Murad III, which was in a way a turning point,works containing biographical information about grand viziers, shaykh al-Islams, scholars and poets were written. Although there have been studies on the development of biographic narratives in the Ottoman tradition of historiography, they do not seem to be adequate. In particular,the fact that biographic descriptions within the general histories of the classical period underwent changes and became, in the course of time, special biographic narratives makes it necessary that these works be investigated individually and dealt with through comparison of examples.In addition, the possibility that biographies may shed light on individuals in the course of history arouses an interest to investigate works in this vein.The book entitled Silkü'l-Leâl-î Âl-i Osmân, which is the subject matter of this study, contains ample biographic information. The said book, which had been the subject of an independent study in the past, contained only biographies of poets. The present study will investigate the tradition of biography writing in Ottoman historiography in the light of biographies of grand viziers in the book entitled Silkü'l-Leâl-î Âl-i Osmân.