Mu'tezile'nin tevhid anlayışı
The Mutezilian understanding of tawhid
  1. Tez No: 886913
  2. Yazar: ZEYNEB YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, Mu'tezile, Usûl-i Hamse, Tevhid, Tenzih, Şirk, Kalam, Mu'tazila, al-usul al-khamse (five principles), Tawhid, Isolation, Shirk
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İslâm itikâdının temel taşını teşkil eden tevhid, ilâhî öğretinin üzerinde önemle durduğu hususlar arasındadır. İslâm inanç ilkelerini sistematik bir biçimde ele alan ve akli ilkelerle temellendiren Mu'tezile'nin prensiplerinin ana karakterini de tevhid oluşturmaktadır. Tevhid prensibi Mu'tezile'nin ulûhiyyet anlayışının esasını oluşturmaktadır. Mu'tezile tevhid ilkesini temellendirirken, Allah'ı her türlü tecsimî ve teşbihi yaklaşım ile tanımlayan ve İslâm akâidine aykırı olan antropomorfik yaklaşımlara şirke sebebiyet vereceği endişesiyle karşı çıkmaktadır. Mu'tezile, tevhid ilkesine aykırı olan felsefi ve kelâmi görüşlere karşı aklı referans göstererek İslâm akaidini savunma sorumluluğunu üstlenmiştir. Mu'tezile, prensiplerini temellendirirken naklin anlaşılmasında aklı önceleyen, felsefe ve aklı ortak bir mutabakatta uzlaştıran, insan iradesinin özgürlüğüne ehemmiyet veren bir yaklaşım sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Tawhid, the concept of the oneness of Allah and the cornerstone of Islamic belief, is among the key points emphasized in divine teachings. Similarly, tawhid also serves as the foundational principle of Mu'tazila which are systematically elucidating Islamic beliefs and grounding them in rational principles, thereby forming the basis of their anthropomorphic approach that accepts any form of similitude or resemblance to Allah, as it contradicts Islamic theology and may lead to shirk, associating partners with Allah. Mu'tazila has taken on the responsibility of defending Islamic theology against philosophical and theological views that contradict the principle of Tawhid, by employing reason ('aql) as a guiding reference. Mu'tazila, while grounding its principles, exhibits an approach that prioritizes reason in understanding revelation, reconciles philosophy and reason in a common agreement, and emphasizes the freedom of human will.