Küreselleşme ve Türk televizyonlarına uyarlanan yarışma programları
Globalization and adapted competition programs to Turkish televisions
- Tez No: 579044
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERMİN TAĞ KALAFATOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
 - Anahtar Kelimeler: KüreselleĢme, Kapitalizm, Kültür, Tüketim, Televizyon
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ordu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
çinde yaĢadığımız çağda ülkeler arasındaki sınırlar soyutlaĢmıĢ, ticaret kavramı uluslararası bir form kazanmıĢtır. Günümüz medyası uluslararası formlarda meydana gelen değiĢimlerden oldukça fazla etkilenmiĢtir. Bu yeni formda televizyon öğretme ve haberleĢme iĢlevini eğlendirme iĢlevine bırakmıĢ, yeni eğlence anlayıĢı olan popüler kültür ürünleri ile hayatımızın her noktasında kendisini göstermeye baĢlamıĢtır. Günümüzde kapitalizm toplumun en küçük öğesi olan çekirdek aileleri dahi etkisi altına almıĢtır. ÇeĢitli amaçlara hizmet eden ideolojiler kitle iletiĢim araçları aracılığıyla bireylerin özel hayatlarına kadar müdahil olabilmektedir. Bu amaçlar kimi zaman ideolojik kimi zaman ise ekonomik özellik sergilemektedir. Televizyon sektörünün vazgeçilmez formatlarından biri olan yarıĢma programları küresel arenada en çok karĢımıza çıkan format biçimlerinden birisidir. Özellikle 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde sınır ötesi ülkelerde geliĢtirilen bazı yarıĢma programları, onlarca ülkede aynı formatla yayınlanmaktadır. Bu formattaki yarıĢma programları, küreselleĢmenin televizyon izleyicileri üzerinde yarattığı etkileri tespit edebilmek, küresel oluĢumların topluma hangi amaçla ulaĢtıklarını belirleyebilmek, toplumun küresel formatlı televizyon programlarını hangi amaçla tercih ettiğini öğrenebilmek için önemli örneklerden biridir. Özellikle Ġngiltere ve Amerika temelli bu yarıĢma programlarının, toplumun tüketim alıĢkanlıklarını ve ahlaki değerlerini derinden etkilediği düĢünülmektedir. ÇalıĢmada ilk olarak küreselleĢme kavramı araĢtırılmıĢ, küreselleĢmenin hayatımıza kattığı kavramların televizyon sektörü ile bağlantısı ortaya konulmuĢtur. Ardından Türkiye ekranlarında yayınlanan sekiz farklı küresel yarıĢma programı, kapitalizm ve küreselleĢme ekseninde ele alınarak küreselleĢmenin televizyon ve toplum üzerindeki etkileri gözler önüne serilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In the age we live in, the borders between countries have become abstract and it has gained an international form. Today‟s media has been affected pretty much by changes in international forms. In this new form, television has left its education and communication functions to the entertainment function and new sense of fun has started to show itself in every part of olur lives with popular culture products. Nowadays, capitalism has even taken hold of elementary family which is the least element of our society. The ideologies which serve various purposes can enter person‟s bedrooms via mass media. These purposes sometimes show economic property. Quiz shows,which are the essential formats of television industry, are one of the most popular format in global arena. Especially in the first quarter of 21 st century, some quiz shows which have been developed in cross-border countries have been broadcasted in the same format in tens of countries. These types of quiz shows are one of the most important examples to determine the effects of globalization on tv audience, to designate with which aim global formations reach to the society and to learn with which aim society prefers tv programs with global format. It is thought that especially England and America based quiz shows affect society‟s consumption habits and moral values. In the study,; firstly, globalization term has been studied and it has been revealed the link between television industry and globalization‟s new terms. Subsequently, eight different global quiz shows broadcasted in Turkey have been analyzed in the line of globalization, then the effects of globalization on televion and society have been revelaed. KeyWords: Globalisation, Capitalism, Culture, Consuption, Television