Hastanede çalışan yardımcı personelin kas iskelet rahatsızlıklarının iş-aile yaşam çatışmasına etkisi
The effect of musculoskeletal disorders on the work-family conflict of the assistant staff working in the hospital
  1. Tez No: 579045
  2. Yazar: EMİNE AYDINALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMMÜHAN AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kas İskelet sistem rahatsızlıkları, İş aile yaşam çatışması, Halk sağlığı hemşireliği, Musculoskeletal disorders, Business family life conflict, Public health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu araştırma; hastanede çalışan yardımcı personelinin sosyo- demografik özellikleri ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının iş aile yaşam çatışmasına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel olarak yapılan araştırmanın evrenini Diyarbakır İl Merkezinde bulunan Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde çalışmakta olan toplam 640 yardımcı temizlik personeli oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile %95 güven aralığında 0.05 yanılgı düzeyinde 0.25 etki büyüklüğünde 0.95 evreni temsil gücüyle 410 kişi olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri Eylül 2018- Temmuz 2019 tarihleri arasında hastanelerdeki yardımcı personelden yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verileri toplamak için araştırmacı tarafından oluşturulan Tanıtıcı Özellikler Formu, İş-aile yaşam çatışması ölçeği, Cornell Kas İskelet Rahatsızlıkları Anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde; yüzde, sayı ve linear regresyon tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Hastanede çalışan yardımcı personelin son bir haftalık süreçte üst ve alt ekstremitelerde hissedilen ağrının sıklığı, şiddeti ve işe engel olma durumunun İş-aile yaşam çatışması üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hastanede çalışan yardımcı personelin bazı özelliklerinin iş-aile çatışması üzerine etkili olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; hastanede çalışan yardımcı personele ergonomi, uygun vücut mekanikleri, düzenli fiziksel aktivite konuların eğitimlerin verilmesi ve iş-aile çatışması yaşayan bireylere çözüm odaklı önerilerde bulunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research; The aim of the study was to investigate the socio-demographic characteristics and the effects of musculoskeletal disorders on work-family conflict. Material and Method: The population of the cross-sectional study consisted of 640 cleaning staff working in Selahaddin Eyyubi State Hospital, Gazi Yaşargil Training and Research Hospital and Pediatric Hospital in Diyarbakır. The sample size of the study was determined as 410 people with a power of power analysis, 95% confidence interval, 0.05 error level, 0.25 effect size, 0.95 universe representation power. The prices of the study were collected between September 2018 and July 2019 by face-to-face interviews from the assistant personnel in the hospitals. In order to collect the data, descriptive characteristics form, work-family life conflict scale and Cornell Musculoskeletal Disorders Questionnaire which was prepared by the researcher were used. In the analysis of the data; percentage, number and linear regression technique were used. Results: The frequency, severity, and disability of pain in upper and lower extremities of the assistants working in the hospital during the last one week were found to be effective on the conflict of work-family life. Conclusion: It was determined that some characteristics of the assistants working in the hospital were effective on work-family conflict. In line with these results; ergonomics, appropriate body mechanics, regular physical activity training and solution-oriented suggestions for individuals experiencing work-family conflict.