Antalya kent müzesi deniz ticareti ve tarihi sektörü kurgusu
Antalya city museum maritime trade and history sector fiction
  1. Tez No: 579048
  2. Yazar: ZEYNEP IŞIL ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Tarih, Museology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Antalya Limanı, Eskiçağ Akdeniz Deniz Ticareti, Deniz Ticareti Sergileri, Antalya Kent Müzesi, Sergi Kurguları, Antalya, Antalya Port, Mediterranean Sea Trade in Ancient Times, Sea Trade Exhibition, Antalya City Museum, Exhibition Fictions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Akdeniz Medeniyeti içersinde önemli bir liman kenti olan Antalya, coğrafi konumu ve stratejik önemi bakımından Eskiçağdan günümüze önemini yitirmemiştir. Siyasi gelişmeler, savaşlar ülkelerin oluşumun da nasıl önem taşıyorsa, denizaşırı ticari ilişkiler sosyal, ticari ve kültürel açıdan yeni uygarlıkların oluşumunu sağlamışlardır. Burada Akdeniz ve Attaleia limanı merkezli anlattığımız deniz ticareti kurgusu bir kentin dokusunu ve tarihini geçmişten günümüze anlatan bir müze konsepti içerisinde anlatılmaktadır. Antalya Deniz Ticareti, sosyo-ekonomik ve kültürel alanda da ele alınarak kurgulanmıştır. Çağdaş müzecilik anlayışının ve modern sergileme tekniklerinin var olduğu günümüzde, müzeler koleksiyonları depolama, saklama ve basit anlamda teşhir etme mekânları olmaktan çıkmıştır. Yeni müzecilik anlayışına göre yapılan müzelerde sahip olduğu tema ve kurgularla kalıcı ve geçici sergiler yaratılmakta, modern mimari yapılarda ve dijital imkânlar doğrultusunda bir işleyiş kazanmaktadırlar. Artık müzeler ziyaretçilerin ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılmakta ve geri dönüşleri yaşam boyu eğitim doğrultusunda interaktif sunumlar, workshoplar gibi yöntemleri kullanmaktadırlar. Müzeler sahip olduğu güçlü koleksiyonları yanında replika eserler, maketler, canlandırmalar, 3D Tridy sistemlerle yaratıcı sergilemeler yapmaktadırlar. Burada önerdiğimiz geçici sergi temalarının uygulanabilir olmasına dikkat edilmiştir. Konunun ana doğrultusu Antalya Deniz Ticareti olduğu için insanoğlunun deniz yollarını kullanması, limanları oluşturması ve Eski Çağda yer alan ticaret olgusu Akdeniz ve Antalya merkezli olarak anlatılmıştır. Antalya Limanı ve deniz ticareti ile ilgili bilgi ve kaynaklar sınırlıdır. Aslında kaçak yollarla yapılan bir deniz ticareti söz konusudur. Erken dönem ile ilgili bilgileri antik coğrafyacılar ve seyyahlardan, 18. ve 19. Yüzyıl bilgilerini ise Osmanlı Arşiv kayıtları ve Antalya Şer'iye Sicil defterlerinden almaktayız. Geçici sergi önerilerini oluşturacak kurgular kent dokusunun en hareketli alanlarını oluşturan iskele ve liman bölgesinde geçen yaşantı, kültürel etkileşimin yaşanmasını sağlayan ticaret ağı, deniz ticaretine konu olan ve uygarlıkların gelişimini sağlayan emtia alışverişini konu almıştır. Başlıca geçici sergi kurgularımız şu başlıklar altında anlatılmıştır: 1) Antalya Deniz Ticareti Emtiaları 2) Eskiçağda Ticaret Gemileri 3) Antalya Deniz Gümrüğü 4) Antalya İskelesi ve Ticaretle Uğraşanlar 5) Akdeniz, Köle Ticareti ve Korsanlık 6) Cumhuriyet Dönemi Antalya Limanı ve Deniz Ticareti
Özet (Çeviri)
Antalya, an important port city throughout the Mediterranean Civilization, has not lost its importance from the Ancient times to present in terms of geographical location and strategic importance. Just as political developments and wars are important in the formation of the countries; overseas commercial relations have ensured the formation of new civilizations in social, commercial and cultural terms. The maritime trade fiction we mentioned here based the Mediterranean and Attaleia port is described in a museum concept that explains the texture and history of a city. Antalya Maritime Trade has been fictionalized by considering the socio-economic and cultural areas also. Today, with contemporary museology understanding and modern display techniques, the museums are not only the places where collections are stored, kept and displayed simply. In the museums built according to the new museology understanding, permanent and temporary exhibitions are created with the themes and designs they have and they are becoming functional in modern architectural structures in accordance with digital possibilities. Now, the museums are structured in accordance with needs of the visitors and they use methods such as interactive presentations, workshops in the direction of lifelong education. In addition to the powerful collections that the museums have, they make creative exhibits with replica works, models, animations, 3D systems. It was considered that the temporary exhibition themes we suggested here are practicable. Since the main direction of subject is Antalya Maritime Trade, the use of sea routes and the formation of ports by human being and the trade in the Ancient times were explained as Mediterranean and Antalya based. The information and resources related to Antalya Harbour and maritime trade are limited. In fact, there was a maritime trade made illicitly. We get information about the early period from ancient geographers and travellers and we get information about the 18th and 19th centuries from the Ottoman archival records and Antalya Sharia Court Registry Book. The designs that will form temporary exhibition proposals, life in the pier and harbour area, which compose the most active areas of urban fabric, trade network that enables cultural interaction was about commodity commerce which was the subject of maritime trade and provided the development of civilizations. Our main temporary exhibition designs are expressed under the following headings: 1) Antalya Maritime Trade Commodities 2) Trade Ships in Ancient Times 3) Antalya Sea Customs 4) Antalya Pier and the Merchants 5) Mediterranean, Slave Trade and Piracy 6) Antalya Harbor and Sea Trade in the Republic Period