Artımlı sac metal şekillendirme prosesi için yuvarlanan uçlu takım tasarımı ve imalatı
Design and manufacture of rolling ended tool for incremental sheet metal forming process
  1. Tez No: 579159
  2. Yazar: ÖMER ÇERLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Artımlı sac metal şekillendirme, imalat, takım, yüzey kalitesi, Incremental sheet metal forming, manifacture, machine tool, surface quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İmalat süreçlerinde özellikle prototip üretimi için daha ekonomik ve hızlı üretim sağlamak istenir. Bu işlemin ekonomik ve hızlı olmasının sebebi kalıp kullanılmaması veya yalnızca bazı durumlarda destek amaçlı kısmi kalıpların kulanımının gerekmesidir. Geleneksel bazı diğer imal usulleri kullanılması durumunda sürecin uzaması ve maliyetlerin artması söz konusu olabilmektedir. Artımlı sac şekillendirme(ASŞ) prosesi; özünde geleneksel frezeleme işlemine benzer mantıkla yapılmaktadır. Freze tezgahına bağlı küresel uçlu takım; saca temas edip bu noktalarda plastik deformasyon yaparak şekillendirme sağlanmış olur. Takım; CNC freze tezgahına bağlanıp, önceden yapılan bilgisayar destekli tasarım ve oluşturulan takım yollarından elde edilen kodlara göre, istenilen hızda 3 eksenli hareket..ettirilir. Bu çalışmada ise daha yaygın kullanılan yekpare küresel uçlu takım yerine; takım gövdesi içerisine küresel olarak yataklanmış bilyenin yuvarlanırken saca temas ederek şekillendirme yapacağı, yuvarlanan uçlu ASŞ takımı tasarlanıp imal edilerek sac şekillendirebilirliği incelenmiştir. Bu takım ile yaplan deneyler sonucunda ise daha iyi yüzey kalitesi elde edilebildiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In manufacturing stages, it is wanted that providing more economical and faster production especially for prototype production. The reason of quickness and economy of this process is; its no need to mold usage and only occasionally need to particular mold usage for support purpose. Usage of some other conventional manufacturing processes may cause cost increase and extension of process. Incremental sheet metal forming(ISMF) process is; fundamentally executed similar to conventional milling processes. A spherical-ended machine tool that hanged on milling machine; provides forming by deforming at these points plastically by contacting the sheet . The tool; by attaching to the bench, is manipulated at the intended speed triaxially, with the help of computer aided design and the codes which are obtained from tool path. In this study, instead of a more commonly used solid machine tool; a rolling-ended ISMF tool that cause forming by contacting to sheet while rolling of a ball which is beared spherically inside tool body, has been designed and manufactured and its mouldability has been reviewed. In result of the experiments conducted, it is presented that more surface quality could be obtained with this tool shape.