Hititlerde tarım ve hayvancılık
Agriculture and livestock in Hitites
  1. Tez No: 579243
  2. Yazar: HÜLYA KAYAÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hititler, Tarım, Hayvancılık, Ekonomik Faaliyeti, Kutsal İnanç, Hittites, Agriculture, Livestock, Economic Activity, Holy Belief
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Hititlerin Anadolu'ya yerleşmelerinin ve yaşamalarının oldukça uzun bir süreci takip etmesi, hem kültür hem de etnik bakımdan nitelikli bir sürece hâkim olunmasına, başarılı çalışmaların yapılmasına ve ilerlenmesine yardımcı olmuştur. Hititlerin geçim kaynaklarının başlıca olanları tarım ve hayvancılık faaliyetleridir. Bu faaliyetlerde önemli bir başarıyı elde edecek sistemin oluşturulması ise gerekli bir durum olarak görülmüştür. Özellikle de kutsal inançları ve kanun kapsamında dikkate aldıkları nitelikler, tarıma ve hayvancılığa gerekli özeni göstermenin gerekliliğini vurgulamaktadır. Aksi halde ölüm cezasına kadar giden uygulamalar, en önemli dikkate değer faktörler içerisindedir. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde hataların en az düzeyde tutulması ve en başarılı ölçüde sonuçların alınması gerekliliği, bu tür bir faaliyette halk açısından“üretim sistem mekanizması”içerisinde değerlendirilmesine ortam hazırlamıştır. Bu şekilde“ev”denilen kavramlar Hititlerde, üretim mekanizmasının en önemli girdileri olarak kendisini ortaya koymaktadır. Araştırma çerçevesinde bu yönde, en küçük sistemin öneminden, karma çiftlik yapılarına ve hayvancılık faaliyetlerine kadar irdelemeler yapılmıştır. Ayrıca en önemli potansiyel baz alınarak daha sistemli bir yapının oluşturulmasına kadar geçen unsurların da üzerinde yoğunlaşma gösterilmiş ve araştırmalar yapılmıştır. Böylece Hititlerde yalnızca tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ve bu yönde önemli olan nitelikler dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The factt hatthe Hittit essettled in Anatolia andt heir life was followed by a long period of time has help edtoconduct a successful and qualified work both in terms of culture and ethnically quality. The main live lihoods of the Hittit esare agriculture and animal husbandryactivities. Theestablishment of a systemthatwillachieve a significantsuccess in theseactivities is seen as a necessarysituation. Inparticular, theirsacredbeliefsandthequalitiestheyconsiderwithinthescope of thelawemphasizetheneedto pay dueattentiontoagricultureandanimalhusbandry. Otherwise, applicationsleadingtothedeathpenaltyareamongthemostnotablefactors. Thenecessity of keepingtheerrorsto a minimum andobtainingthemostsuccessfulresults in theactivities of agriculture and animal husbandry has preparedtheenvironmentfortheevaluation of thiskind of activitywithinthe m productionsystemmechanism Tarım forthepublic. Inthisway, theterm ortaya home olarak revealsitself as themostimportantinput of theproductionmechanism in theHittites. Withintheframework of theresearch, in thisdirection, theimportance of thesmallestsystem, mixedfarmstructuresandlivestockactivitieshavebeenexamined. Inaddition, based on themostimportantpotential, a moresystematicstructure has beenconcentratedandresearch has beencarriedout on theelements. Thus, onlytheagriculturalandstockbreedingactivities in theHittitesandthequalitiesthatareimportant in thisdirectionhavebeentakenintoconsideration.