Öğretmenlerin damgalama eğilimleri ve örgütsel muhalefet davranışlarının, örgütsel depresyona etkisi
The effects of teachers' stigma tendencies and organizational opposition behaviors on the perception of organizational depression
  1. Tez No: 579255
  2. Yazar: ABDULLAH AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalama, örgütsel muhalefet, örgüt depresyonu, öğretmen, Stamping, organizational opposition, organizational depression, teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin damgalama eğilimleri ve örgütsel muhalefet davranışlarının örgütsel depresyona etkisi incelenmiştir. Ayrıca demografik değişkenler ile damgalama eğilimlerinin ayrımcılık ve dışlama, psikolojik şiddet, etiketleme, ön yargı alt boyutları, örgütsel muhalefet davranışlarının yatay ve dikey muhalefet alt boyutları ve örgütsel depresyon algısı göre anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile yürütülmüştür. Verilerin analizi SPSS paket programı ile yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Konya ili merkez ilçelerinde bulunan orta öğretim kurumlarında çalışan 462 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verisini toplamak amacı ile öğretmenlere damgalama ölçeği, örgütsel muhalefet ölçeği ve örgüt depresyonu ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin örgütsel depresyon algıları ile damgalamanın ayrımcılık ve dışlama, etiketleme ve ön yargı alt boyutları ve örgütsel muhalefetin dikey muhalefet alt boyutları arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Demografik değişkenlerin bazıları ile örgütsel depresyon algısı, damgalamanın ve örgütsel muhalefetin alt boyutları arasında anlamlı farklılık bulunurken, bazılarında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin örgütsel depresyon algısının ve örgütsel muhalefet davranışlarının damgalamanın alt boyutlarını kısmen açıkladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the stigmatization tendencies and organizational opposition behavior of the teachers working in secondary education institutions on organizational depression were investigated. In addition, it was examined whether demographic variables and stigmatization tendencies differed significantly according to discrimination and exclusion, psychological violence, labeling, pre-judgment sub-dimensions, organizational opposition behavior, horizontal and vertical opposition sub-dimensions and organizational depression perception. The study was carried out with using relational screening method which is one of the example of quantitative reseasrch method. Data analysis was done by SPSS package program. The sample of the study consists of 462 teachers working in secondary schools in the central districts of Konya. In order to collect the data of the study, the stamping scale, organizational opposition scale and organizational depression scale were applied to the teachers. According to the results of the research, it was seen that there was a statistically significant positive correlation between the teachers' perceptions of organizational depression and the stigmatization of discrimination and exclusion, labeling and pre-judgment sub-dimensions and vertical opposition sub-dimensions of organizational opposition. While some of the demographic variables have a significant difference between the perception of organizational depression, the sub-dimensions of stigmatization and organizational opposition, there is no significant difference in some of them. It can be said that teachers' perception of organizational depression and organizational opposition behavior partially explain the sub-dimensions of stigmatization.