Sigara içme davranışı ve sigara bırakma sürecinin multifaktöriyel analizi
Multifactorial analysis of smoking behavior and smoking cessation process
  1. Tez No: 579258
  2. Yazar: AHMET GÜRBÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nikotin bağımlılığı, sigara içme davranışı, tütün kontrolü, vareniklin, KOAH, bupropion, Nicotine addiction, smoking behavior, tobacco control, varenicline, COPD, bupropion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Tütün kullanımı, dünya çapında önlenebilir hastalık ve ölümlerin başında gelmektedir. Tütün kullanımı dünyadaki en sık 8 ölüm nedenlerinden 6'sı için önemli bir risk faktörüdür. Türkiye'de 15 yaş ve üzeri popülasyonda kişi başına düşen günlük sigara adedi 17,3 olup dünya ortalamasının üzerindedir. Özellikle çocuk ve adelösan dönemde sigaraya başlanması nedeniyle iyi bir eğitim ve devlet politikası geliştirilmesi gerekmektedir. Bağımlılık olması nedeniyle sigara bırakmak üzere başvuran hastaların yakın izlenmesi, özelliklerinin tespit edilip tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Amaç: Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'na bağlı olan sigara bırakma polikliniğine başvuran 25-65 yaş arası hastaların sigara içme davranışlarının, özelliklerinin, sigara bırakma durumlarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 10.07.2017-12.12.2018 tarihleri arasında başvuran hastalardan kesitsel olarak yapılan çalışmaya ciddi renal ya da hepatik disfonksiyonu olmayan 25-65 yaş arası 307 hasta dahil edilmiştir. Sosyo-demografik veriler, daha önceki sigara bırakma deneyimleri ile ilgili özellikler, bağımlılık düzeyleri, sağlık durumlarını ortaya koymak için tetkikler ve tedavinin kişiselleştirilebilmesi için medikal öyküleri ele alınarak izlem yapılmıştır. Araştırma verisi SPSS 25,0 istatistik paket programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaların yaş ortalaması 42±11 olup %74'ü evliydi. Başvuranların %45'i kadındı. 3 aylık sürecin sonunda kadınların sigarayı bırakma oranı %49 ve erkeklerin %33 olarak bulundu. Sigaraya başlama yaş ortancası 19±5 yıl olanların bırakma oranları 17±4 yıl olan kişilere göre daha yüksek saptandı. En sık sigaraya başlama nedenleri çevreye özenme ve meraktı. Dünyada, mevcut hastalığı olan kişiler, hasta olmayanlara göre daha başarılıyken çalışmamızda gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Vareniklin verilenlerde %42, bupropion verilenlerde %38 ve NRT verilenlerde %33 başarı gözlemlendi. Tüm hastaların %40'ı 3 aylık süreç sonunda sigara içmeyi bıraktı. Sonuç: Başvuran çoğu hastanın geçmişte profesyonel destek almamış ya da tedavi planlarına uymamış olduğu görüldü. Bu nedenle özellikle psikoterapide hastanın kişisel özellikleri iyi tanımlanarak başarı arttırılabilir. Ayrıca en çok tehlike altında olan gençler ve adolesanlara yönelik devlet destekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Tobacco use is one of the leading preventable diseases and deaths worldwide. Tobacco use is an important risk factor for 6 of the 8 most common causes of death in the world. Number of cigarettes smoked per day per person over 15 years old in the population of Turkey is higher than the world's average, 17.3. A strategic education model and state policy should be developed especially for children and adolescents. It is important to closely monitor the patients who apply to smoking cessation services due to addiction. It is important to identify their pattern of smoking and treat their special conditions. Aim: In this study, it was targeted to analyze the smoking behavior, characteristics and smoking cessation of the patients aged 25-65 years who applied to the smoking cessation outpatient clinic of the Department of Chest Diseases of Gazi University Medical Faculty Hospital. Materials and method: A cross-sectional study of 307 patients aged 25-65 years without severe renal or hepatic dysfunction was included in this cross-sectional study. Socio-demographic data, features related to previous smoking cessation experiences, addiction levels, medical examinations to reveal their health status and medical history to personalize treatment had been considered and personalized follow-ups were created. The data were analyzed by SPSS 25.0 statistical package program. Results: The mean age of the patients who applied to the smoking cessation outpatient clinic was 42±11 and 74% were married. 45% of the applicants were women. At the end of the 3-month period, smoking cessation rate was 49% for women and 33% for men. The rate of smoking cessation was found to be higher in patients with a median age of 19 ± 5 years compared to those with 17 ± 4 years. The most common reasons for starting smoking were environment, social atmosphere and curiosity. In the world, people with existing comorbid diseases were more successful than those without, but no significant difference was observed between these groups in our study. Success rates were 42% in Varenicline group, 38% for Bupropion and 33% in NRT group. 40% of all patients stopped smoking after 3 months. Conclusion: Most of the patients admitted did not receive professional support or treatment plans in the past. Therefore, especially in psychotherapy, the patient's personal characteristics can be well defined and success rates can be increased. In addition, state-funded measures should be taken for the most endangered youth and adolescents.