Adli yaş tahmininde diz MR görüntülerinin uygulanabilirliği
Applicability of knee MRI in forensic age estimation
  1. Tez No: 579282
  2. Yazar: BESİM UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİLAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş Tahmini, Manyetik Rezonans (MR), Distal Femur, Proksimal Tibia, Age Estimation, Magnetic Resonance (MR), Distal Femur, Proximal Tibia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Adli tıp uygulamalarında yaş tahmini, hukuk sistemleri açısından ayrı bir önem arz ettiği gibi adli tıbbın güncel araştırma konularından da birisidir. Ülkemizde 12-15-18 ve 21 yaşlar yasal sorumluluk açısından önemli yaş gruplarıdır. Adli makamlarca cinsel istismar, şüpheli doğum kayıtları, evlenme ve yasadışı göç gibi birçok durumda genellikle de adli tıp uzmanlarından mağdur ya da sanığa yaş tespiti yapılması istenmektedir. Yaş tespitinde en çok radyolojik yöntemler kullanılmakta olup son dönemlerde tıbbi endikasyon dışı uygulamalarda non-iyonize yöntemler tercih edilmesine çalışılmaktadır. Bu nedenle non-iyonize, non-invaziv ve ayrıntılı görüntü sunabilen MR görüntüleri kullanılarak adli yaş tahmininde uygulanabilirliği açısından çalışma yaparak bu konudaki veri tabanını genişletmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi polikliniklerine Ocak 2012-Nisan 2018 tarihleri arasında başvurup diz MR çekilen yaşları 10-25 arasında değişen hastaların MR görüntüleri, Dedouit ve ark. tanımladığı evreleme metoduna göre retrospektif olarak incelendi. Endokrin bozukluklar, metabolik hastalıklar, sistemik hastalıklar, konjenital sendromlar, kemik maligniteleri, steroid tedavisi, kemoterapi, radyoterapi gören, diz eklemini ilgilendiren kırık, cerrahi fiksasyon, kemik iliği ödemi vb. olan olgular çalışma dışı bırakıldı. 292'si erkek ve 197'si kadın olmak üzere toplamda 489 hastanın diz MR görüntüsü incelendi. Çalışmada 1.5 T MR, 4 mm kesit kalınlık, koronal kesit fast spin echo proton yoğunluk ağırlıklı sekansından elde edilen görüntüler değerlendirildi. Bulgular: Distal femur epifiz ossifikasyonunda tespit edilen evre 5'in (15 yaştaki bir olgu ve 14 yaştaki bir olgu hariç tutulduğunda) her iki cinsiyette, proksimal tibial epifiz ossifikasyonunda ise erkeklerde evre 5'in 18 yaş ve üzerinde olduğu tespit edildi. Evre 1 ve evre 2'nin de her iki cinsiyette hem distal femur hem de proksimal tibial epifiz için en son 18 yaş altında görüldüğü tespit edildi. Yaş ortalamalarına göre kadınlarda ossifikasyonun erkeklere kıyasla daha erken meydana geldiği görüldü. Sonuç: Çalışmamız verilerine göre yaş tahminlerinde MR görüntüleri 18 yaş sınırının belirlenmesi ile ilgili diğer radyolojik yöntemlere ek olarak kullanılabilecek non-iyonize bir yöntemdir. Yaş tahminlerinde MR kullanımının rutine girebilmesi için çok merkezli, karşılaştırmalı ve prospektif özellikte deneyimli çalışmacılarca yapılacak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Age estimation in forensic medicine applications is of special importance in terms of law systems and is one of the current research subjects of forensic medicine. In our country, 12-15-18 and 21 years age group are important in terms of legal liability. In cases such as sexual abuse, suspicious birth records, marriage and illegal immigration, forensic authorities usually ask forensic experts to determine the age of the victim or accused. Radiologital methods are mostly used in age determination so non-ionizing methods are preferred in non indication medical applications at recently. Therefore, it was aimed to expand the database in this subject by studying in terms of applicability in forensic age estimation by using MR images which can present non-ionized, non- invasive and detailed images. Material and Method: MR images of patients aged between 10-25 years who were admitted to the outpatient clinics of the Balcalı Hospital of Çukurova University Medical Faculty between January 2012 and April 2018 were retrospectively analyzed according to the staging method described by Dedouit et al. Endocrine disorders, metabolic diseases, systemic diseases, congenital syndroms, bone malignities, steroid therapy, chemotherapy, radiotherapy, fractures of knee joint, surgical fixation, bone marrow edema, etc. were excluded from the study. A total of 489 patients, 292 of whom were male and 197 female, were evaluated for knee MR images. In this study, images obtained from 1.5 T MR, 4 mm section thickness, coronal section fast spin echo proton density weighted sequence were evaluated. Results: Stage 5 (except a 15-year- old and 14-year-old patient) distal femoral epiphysis was seen in both sexes and proximal tibial epiphysis was seen only in males aged 18 years or older. Stage 1 and stage 2 were also observed in all genders for both distal femur and proximal tibial epiphysis under the age of 18. According to the mean age, it was seen that ossification occurred earlier in women than in men. Conclusion: According to the data of our study, MR images are a non-ionizing method that can be used in addition to other radiological methods for determining the age limit of 18 years. Multicentre, comparative and prospective studies are needed by experienced researchers in order to use the routine MRI in age estimates.