Organik gıda ürünleri ve iyi tarım ürünlerine ilişkin tüketici algı ve tutumları: Antalya örneği
Consumer behaviours and attitudes related to organic food products and good agricultural products: Example of Antalya
- Tez No: 579294
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARKACIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, İşletme, Economics, Agriculture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada son yıllarda tarımsal üretimde yeni bir üretim yöntemi olarak kabul edilen organik tarım ve iyi tarım uygulamaları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Geleneksel tarımda bilinçsiz ve yoğun kimyasal kullanımının çevre, insan ve diğer canlıların sağlığı için olumsuz etki yaratması tüketicileri organik ürünlere ve iyi tarım ürünlerine yönlendirmiştir. Yürütülen bu araştırmada organik gıda ürünleri ve iyi tarım ürünlerine ilişkin tüketici algı ve tutumlarını ölçmek, tüketicinin bu kavramlara ilişkin bilinçlilik düzeyini tespit etmek, organik gıda ya da iyi tarım ürünleri tüketimini etkileyen faktörleri belirlemek ve bu ürünleri hiç tüketmeyen tüketicilerin tüketmesini sağlayacak unsurları saptamak amaçlanmıştır. Bu verileri elde edebilmek için de organik gıda ürünleri ve iyi tarım ürünlerine ilişkin tüketici algı ve tutumlarını ölçen 39 ifadeden oluşan bir anket düzenlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı, araştırmada kullanılan materyal ve yöntem hakkında genel bir bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde organik tarım hakkında genel bir bilgilendirme yapılmıştır. Bu bölümde organik tarım ile klasik tarım karşılaştırılmış, organik tarımın özelliklerine, ilkelerine, amaçlarına, avantajlarına, dezavantajlarına ve yasal düzenlemelere yer verilmiştir. Ayrıca organik tarımın dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi ve tarihçesi incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde iyi tarım uygulamalarına ilişkin genel bir bilgilendirme yapılmıştır. İyi tarım uygulamalarının amacı, faydaları, temel ilkeleri, sertifikasyon sistemi, yasal düzenlemelere ve iyi tarımın Türkiye'deki ve dünyadaki gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde araştırmadan elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Bu bölümde betimsel analiz ve faktör analizi yöntemleri kullanılarak araştırmaya yönelik çeşitli verilere ulaşılmıştır. Anket verilerine göre organik gıda ürünleri ve iyi tarım ürünlerine ilişkin tüketici algı ve tutumlarını ölçmeye yönelik yapılan faktör analizi sonucu altı faktör belirlenmiştir. Bu faktörler toplam varyansın %73,611'ini açıklamaktadır. Faktörler sırasıyla hormon-kalıntı, pazara ulaşım, çevre dostu olma, denetim, sağlıklı bulma, bilinç düzeyi olarak isimlendirilmiştir. Son aşamada bu veriler yorumlanmış ve sonuç ve öneri kısımlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, organic farming and good agricultural practices, which are considered as a new production method in agricultural production, have been examined comparatively. Unconscious and intense chemical use in traditional agriculture has a negative effect on the health of the environment, human and other living things, has directed consumers to organic products and good agricultural products. In this study, it is aimed to measure the consumer behaviour and attitudes about organic food products and good agricultural products, to determine the level of awareness of the consumer about these concepts, to determine the factors that affect the consumption of organic food or good agricultural products and to identify the elements that will enable the consumers who do not consume these products. In order to obtain these data, a questionnaire consisting of 39 statements that measure consumer behaviours and attitudes about organic food products and good agricultural products has been organized. In the first part of the study, a general information were given about the aim of the study, the scope, materials and methods used in the research. In the second part, a general information was given about organic agriculture. In this section, organic agriculture is compared with classical agriculture, features, principles, objectives, advantages, disadvantages and legal regulations of organic agriculture are included. In addition, the development of organic agriculture and the history of the world and Turkey were examined. In the third part of the study, general information about good agricultural practices was given. The purpose of good agricultural practices, benefits, basic principles, the certification system, legal regulations and good agriculture development in the world and Turkey were examined. In the last part of the study, the findings obtained from the research are included. In this section, various data has been reached by using descriptive analysis and factor analysis methods. According to the survey data, six factors were determined as a result of the factor analysis conducted to measure consumer behaviours and attitudes about organic food products and good agricultural products. These factors explain 73,611% of the total variance. Factors were named respectively as hormone-residue, transportation to the market, environment-friendly, control, healthy finding, and consciousness level. At the last stage, these data were interpreted and results and suggestion sections are included.
Benzer Tezler
- İyi tarım uygulamaları ile yetiştirilen ürünler hakkında tüketici tutumlarına yönelik bir araştırma: Karaman ili örneği
A study on consumer attitudes about agriproducts grown with good agricultural practices: The case of Karaman province
ÖZKAN OFLAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
ZiraatBayburt ÜniversitesiOrganik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BORA GÖKTAŞ
DOÇ. DR. İNCİ ERDOĞAN TARAKÇI
- Çeşitli gıda ürünlerinin pazarlamasında kullanılan çevre dostu kavramlar üzerine tüketici algısının belirlenmesi (Tekirdağ/Süleymanpaşa örneği)
Determination of consumers perception on environmentally friendly concepts in the marketing of various food products (A case of Tekirdağ/Süleymanpaşa)
YUSUF ÇAKMAKÇI
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
ZiraatTekirdağ Namık Kemal ÜniversitesiTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN HURMA
- Mersin ili Erdemli ilçesinde gıda güvenliği ve fonksiyonel gıda hakkında tüketici bilgi ve bilinç düzeyi
Consumer information and consciousness level about food safety and functional food in Mersin province Erdemli district
BİNNUR ÇETİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
ZiraatKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EMİNE İKİKAT TÜMER
- The factors affecting organic food purchase intention with moderation effect of organic food awareness
Organik gıda tercihi niyetini etkileyen faktörler ile organik gıda farkındalığının düzenleyici etkisi
ABDULFATTAH AHMED YAHYA AL-ABARAH
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
İşletmeİstanbul Aydın Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE İRFANOĞLU