The factors affecting organic food purchase intention with moderation effect of organic food awareness
Organik gıda tercihi niyetini etkileyen faktörler ile organik gıda farkındalığının düzenleyici etkisi
  1. Tez No: 695593
  2. Yazar: ABDULFATTAH AHMED YAHYA AL-ABARAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE İRFANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tercih niyeti, Organik gıda, Subjektif norm, Sağlık bilinçliliği, Çevresel kaygı, Purchase Intention, Organic Food, Subjective Norm, Health Consciousness, Environmental Concern
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Organik tarım geleneksel tarımın en iyi alternatifi olarak kabul edilmektedir. Ancak, tüketicilerin organik gıdaların olumlu faydaları hakkında gittikçe artan farkındalıkları sebebiyle oldukça ilgi görmektedir. Bu ise pazarlamacıları organik gıda üretimi için yeni stratejiler geliştirmek durumunda bırakmaktadır. Organik gıdalara dönük yükselen küresel eğilim bu besinlerin üretim tekniklerinin diğer geleneksel gıdalara göre çevreyi daha az olumsuz etkilediğini düşündürmeye sevk etmektedir. Bu görüşün temelinde ise geleneksel gıdaların çevre ve halk sağlığı açısından daha fazla zararlı katkılar içerdiği görüşü bulunmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde organik tarımın yükselişe geçtiğine dair güçlü işaretler gelmektedir. Tüketicilerin geleneksel tarımın insan sağlığı, çevre ve gıda güvenliği üzerindeki endişeleri yüzünden organik gıdalar ile daha fazla ilgilendikleri bilinmektedir. Bu çalışmada organik gıda tercihi niyetini etkileyen faktörler ile organik gıda farkındalığının düzenleyici etkisi araştırılmıştır. Organik gıda tercihi niyetini belirleyen başlıca faktörler arasında gıdanın karakteristikleri, sübjektif norm, sağlık bilinçliliği ve çevresel kaygılar bulunmaktadır. Bu faktörlerin tüketicilerin organik gıda ürünlerine yönelik tercih niyetlerini algılanan davranışsal kontrol ve planlanmış davranışsal kontrol teorileri bağlamında hızlandırmaktadır. Bu çalışma aynı zamanda farkındalık rolünü organik gıdaları tercih niyetini düzenleyici bir yaklaşım olarak ta detaylandırmaktadır. Bu bağlamda, toplam 418 katılımcı ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Atılımcılardan 119'unun organik gıdaları bilmedikleri ve 299'unun organik gıdalar hakkında yeterli bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir. Veri analizine 299 kişiden toplanan yanıtlar dâhil edilmiştir. Elde edilen bulgular yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiş olup, geçerlik doğrulama faktör testi uygulanmıştır. Sonuçlara göre, sağlık bilinçliliği, sübjektif norm ve çevresel kaygıların organik gıda tercihi niyetini etkiledikleri bulunurken, diğer taraftan organik gıda karakteristiklerinin organik gıda Satınalma eğilimi üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir. İlaveten, sonuçlar farkındalık ile satınalma niyeti ve diğer faktörler arasında anlamlı ilişki olmadığını göstermiştir. Özetle, araştırmamız tüketicilerin organik gıdaları tercih etmeleri sürecinde yaklaşımlarını anlamak açısından bir çerçeve oluşmasını sağlamış olup, organik gıda tedarik zincirindeki paydaşların (üreticiler, perakendeciler ve pazarlamacılar) bu ürünlere dönük pazarın büyümesi amaçlı yeni stratejileri geliştirmeleri için yeterli ve doyurucu bilgi sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Organic agriculture is considered the best alternative to traditional agriculture, but it is the most attractive one due to consumers' awareness of the increasing positive benefits of organic foodstuffs, and this has led marketers to devise new strategies to produce these foods. There is a global trend to promote organic food production methods that are considered less threatening to the environment compared to other traditional foods. Which include many additives harmful to the environment and public health, as we notice good growth signs for organic foods in many of the developed countries of the world. Recently, people have become increasingly interested in buying organic products as the intention to purchase these products has increased by consumers as a kind of response to concerns about the implications of traditional farming on human health, the environment and food safety. This study emphasizes indulging the factors affecting organic food purchase intentions with moderation effect of organic food awareness. The factors include organic food characteristics, subjective norm, health consciousness, and environmental concern that accelerates customer purchase intention concerning organic food products from the theory of reasoned action and the theory of planned behavior. The study additionally elaborates the role of awareness as a moderating approach on organic food purchase intention. A total of 418 responses were collected, 119 responses outside our study due to they don't know what organic foods are, as the study focused on people who had prior knowledge of organic food, and the rest which are 299 responses are taken for analysis. The results were analyzed by using structural equation modeling, while for validation confirmatory factor analysis was used. Finding shows that health consciousness, subjective norm, environmental concern impact organic food products purchase intention but organic food characteristics doesn't have a role in purchasing organic foods. Additionally, shows that awareness doesn't have effect on the relationship between purchase intention and other factors. Lastly this study provides a framework for understanding the customer's approach concerning their aim in purchasing organic products, which will assist stakeholders such as producers, retailers, and marketers in attaining marketing approaches for these product's growth.