Bağımsız denetimde rotasyon verimliliği
Rotation efficiency in independent audit
- Tez No: 579368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, uluslararası, rotasyon, Audit, international, rotation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Belirli bir yerde çalışanların düzenli olarak yer değiştirmesi olarak tanımlanan rotasyon, denetim alanında oldukça önem arz eden bir kavramdır. Denetimin temel ilkelerinden olan bağımsızlık ve tarafsızlığın zedelenmemesi için rotasyonun düzenli olarak hatta gerekliliği hissedildiğinde bu düzenden daha sık bir şekilde gerçekleştirilmesi elzemdir. Uluslararası düzeyde denetim pastası birkaç büyük şirketiçinde paylaşılmış durumdadır. Dolayısıyla bağımsız denetime ihtiyaç duyan veya zoru nlu olarak tabi olan şirketlerin pek bir tercih şansı yoktur. Dünyada endişe verici düzeyde denetim skandalları yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Batmaz denilen şirketler batmış, denetim şirketlerinin en yüksek puanları verdiği şirketlerin aslında içlerinin boş olduğu ortaya çıkmıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı denetim işinde çeşitli önlemler alınmaya çalışılmıştır. Rotasyon bu önlemler içine önemli bir yere sahiptir. Ancak dünya denetim pazarının birkaç şirketin elinde olması, küreselleşen dünyada büyük güçlerin küçük ülkelerdeki pazarları işgal etmesi, küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin büyüyen rekabet alanına aynı ivme ile karşılık verememesi gibi sebeplerle rotasyon taşıdığı anlamı tam da gerçekleştirememektedir. Bu çalışmada rotasyonun gerekliliği ancak uygulamadaki çeşitli hatalardan dolayı da faydasızlığı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rotation, which is defined as the regular displacement of employees in a particular place, is a very important concept in the field of auditing. It is essential that the rotation be carried out more frequently than this order when it is felt that the rotation is required regularly or even to avoid damage to independence and impartiality. The international control cake is shared between several large companies. Therefore, companies that are in need of independent auditing or are subject to rigorous qualifications do not have much choice. There has been an alarming level of audit scandals in the world and continues to happen. The companies called Batmaz were sunk, and the companies with the highest scores of the audit companies actually appeared to be empty. For all these reasons, various measures have been taken in the audit business. Rotation has an important place in these measures. However, the fact that the world audit market is in the hands of a few companies does not fully mean that the major powers in the globalized world occupy the markets in small countries, and that small and medium-sized companies cannot respond with the same acceleration to the growing competition area. This study focuses on the necessity of rotation, but the invalidity of the application due to various errors.