Denetçi rotasyonunun bağımsız denetim kalitesi üzerine etkisi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
Effect of auditor rotation on independent audit quality: Evidence from Borsa Istanbul
  1. Tez No: 643142
  2. Yazar: RÜMEYSA ATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNSAL MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumlu ortak baş denetçi rotasyonu, denetim kalitesi, cezalandırılmış lojistik regresyon, lojistik regresyon, Audit partner rotation, audit quality, penalized logistic regression, logistic regression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Literatürde yer alan çalışmalar, bağımsız denetimde rotasyon uygulamasının denetim kalitesi üzerindeki etkisi ile ilgili kesin bir yargıya ulaşılamadığını göstermektedir. Yapılan çalışmaların bir kısmı rotasyon uygulamasının denetim kalitesi üzerinde olumlu etkisinin olduğuna işaret ederken, çalışmaların bir kısmı ise rotasyon uygulamasının denetim kalitesi üzerinde olumsuz etkisinin olduğuna işaret etmektedir. Bağımsız denetimde rotasyon uygulamasını savunanların temel argümanı, rotasyon uygulaması ile denetçi ve işletme arasında kurulan yakın ilişki nedeniyle bağımsızlığın zedelenmesinin önüne geçileceği olurken diğer taraftan, rotasyon uygulamasını savunmayanların temel argümanı ise yeni denetçinin denetlenen işletmeye özgü bilgisinin eksik olması nedeniyle denetim kalitesinde azalma meydana geleceği öngörülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye örnekleminde rotasyon uygulamasının denetim kalitesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bağımsız denetimde kalite göstergesi olarak bağımsız denetçinin olumlu görüş dışındaki görüşünün kullanıldığı çalışmada, 2018 yılında Borsa İstanbul'da faaliyette bulunan işletmelerden elde edilen 138 işletme verisi ile cezalandırılmış lojistik regresyon ve lojistik regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya göre, cezalandırılmış lojistik regresyon ve lojistik regresyon analizlerinde zorunlu ve gönüllü sorumlu ortak baş denetçi rotasyonunun bağımsız denetim kalitesini arttırdığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies in the literature show that a definite judgment about the effect of rotation application on audit quality in independent audit has not been reached. While some of the studies conducted indicate that the rotation application has a positive effect on the quality of the audit, some of the studies indicate that the rotation application has a negative effect on the quality of the audit. The main argument of those who advocate rotation practice in the independent audit is to prevent the loss of independence due to the close relationship established between the auditor and the enterprise while the main argument of those who do not advocate rotation application is that the quality of the audit will decrease due to the lack of knowledge of the new auditor regarding the company. The aim of this study was to investigate the effect of the rotation application in Turkey on audit quality. In the study in which the independent auditor's modified opinion was used as the quality indicator in the independent audit, 138 enterprise data obtained from the companies operating in Borsa Istanbul were analyzed using the penalized logistic regression and logistic regression method in 2018. According to the research, it is concluded that mandatory and voluntary audit partner rotation improves the quality of independent audit in penalized logistic regression and logistic regression analysis.