Acil servise senkop yakınması ile başvuran hastaların elektrokardiyografi bulgularının tanı ve tedavideki etkinliği
The effectiveness of electrocardiographic findings in diagnosis and treatment of patients presenting to the emergency department with syncope
  1. Tez No: 579383
  2. Yazar: UFUK AKDAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KEKEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Senkop, Elektrokardiyografi bulguları, Emergency Medicine, Syncope, ECG findings
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Senkop, beyin kan akımının geçici olarak bozulması sonucu kısa sürede gelişen, kendiliğinden iyileşen, ani bilinç ve postural tonusun kaybıdır. Senkop acil serviste sık karşılaşılan tıbbi bir problem olup, oldukça basit nedenlerden hayatı tehdit edebilecek ciddi aritmilere kadar geniş bir yelpazede yer alan birçok hastalık senkop oluşmasına neden olabilir. Bu çalışmada Acil servise senkop yakınması ile başvuran yetişkin hastalarda, EKG bulguları ile senkop arasındaki ilişkiyi belirlemeyi, senkopun risk faktörlerini tespit ederek acil tanı ve tedavideki etkinliğini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: İleriye dönük olarak yapılan çalışmamıza fakülte etik kurul onayı alınarak Aralık 2017- Mart 2019 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Erişkin Acil servisine senkop yakınmasıyla başvuran 150 hasta dahil edildi. Hastaların 25 mm/sn hızında 12 derivasyonlu EKG'leri çekildi ve hastalar monitörize edildi. Çekilen EKG'lerde kalp hızı, PR, QRS, QT aralıkları hesaplandı. EKG'lerde ritm analizi, dal bloğu varlığı, AV-Tam blok varlığı, iskemi bulguları, WPW Sendromu, Brugada Sendromu, ARVD varlığına bakıldı. Çalışmaya aldığımız hastalarda senkop/nöbet ayrımı yapıldı. Nöbet geçirdiği saptanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların senkop tipleri belirlendi. Ayrıca hastalara ait yaş, cinsiyet, altta yatan hastalıklar, ek yakınmalar, senkop süreleri, vital bulguları, senkop tipleri, EKG ve laboratuar verileri, acilde kalış süreleri, acilde konulan tanıları, taburculuk ve hastaneye yatış durumları bilgi formuna kayıt edildi. SPSS programına elde edilen veriler girilerek çalışmanın istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 72 (% 48,0)'si erkek, 78 (% 52,0)'i kadın olmak üzere toplam 150 hasta dahil edildi. Çalışmamızda hastaların EKG sonuçlarına bakıldığında; Aritmisi olan hasta sayısı 18 (% 22,0), dal bloğu olan hasta sayısı 20 (% 13,3), AV-Tam blok olan hasta sayısı 5 (% 3,3), iskemi bulguları olan hasta saysı 5 (% 3,3), Brugada Sendromu olan hasta sayısı 2 (% 1,3), ARVD'si olan hasta sayısı 1 (% 0,7) olarak saptandı. Altmış beş yaş ve üzeri olan hastalar ile EKG'lerinde PR, QRS, QT uzunluğu, aritmi, dal bloğu ve AV-Tam blok bulunanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Benzer şekilde senkop tipi kardiyak senkop olan hastalar ile EKG'lerinde QRS, QT uzunluğu, aritmi, dal bloğu ve AV-Tam blok bulunanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. EKG'lerinde QT uzunluğu, aritmi, dal bloğu, AV-Tam blok ve iskemi bulguları bulunanlar ile hastaneye yatış yapılanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Acil servise senkop yakınması ile başvuran hastalarda öykü ve iyi bir fizik muayene ile birlikte 12 derivasyonlu EKG çekilmesi erken tanı ve hızlı tedavi için son derece anlamlıdır. 65 yaş ve üzeri anormal EKG bulgusu (aritmi, QRS genişliği, QT uzunluğu, dal bloğu, AV-Tam blok) varlığında ve ek hastalığı olanlarda senkop görülme sıklığı artmakta olup anormal EKG bulguları ile senkop tekrarlaması arasında ilişki olmadığı belirlendi. Senkop süresi 5 sn altında olması durumunda VT olasılığının arttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Syncope is a spontaneous loss of consciousness and postural tone that develops in a short time as a result of temporary impairment of brain blood flow. Syncope is a common medical problem in the emergency department and can result in a wide range of diseases ranging from very simple causes to life-threatening arrhythmias. In this study, we aimed to determine the relationship between ECG findings and syncope in adult patients who presented to the emergency department with syncope, to determine the risk factors of syncope and to investigate its effectiveness in emergency diagnosis and treatment. Material and Method: This prospective study was started after receiving ethics board approval, and 150 patients who were admitted to Cukurova University Emergency Department Adult Emergency Clinic with the complaints of syncope between December 2017 and March 2019 were included in the study. 12-lead ECGs at 25mm / sec were recorded and the patients were monitored. Heart rate, PR, QRS, QT intervals were calculated on ECG. Rhythm analysis, presence of branch block, AV-complete block, ischemia findings, WPW syndrome, Brugada syndrome and ARVD were evaluated in ECG. Syncope / seizure discrimination was performed in the patients included in the study. Patients who were found to have seizures were excluded from the study. Syncope types of the patients were determined. In addition, age, gender, underlying diseases, additional complaints, syncope duration, vital signs, syncope types, ECG and laboratory data, duration of emergency stay, emergency diagnosis, discharge and hospitalization were recorded. Statistical analysis of the study was performed by entering the data obtained to the SPSS program. Findings: A total of 150 patients, 72 (48,0%) male and 78 (52%) female, were included in study. In our study, when the ECG results of the patients were examined, the number of patients with arrhythmia was 18 (22%), complete branch block was 5 (3,3%), patients with ischemic findings was 5 (3,3%), the patients with Brugada syndrome was 2 (1,3%) and the patient with ARVD was 1 (0,7%). A statistically significant relationship was found between patients 65 years and older and those who had QRS, QT length, arrhythmia, bundle branch block and AV-complete block in their ECG. Similarly, there was a statistically significant relationship between patients with syncope type cardiac syncope and those with QRS, QT length, arrhythmia, branch block and AV-complete block on their ECG. A statistically significant relationship was found between the patients who had QT length, arrhythmia, branch block, AV-complete block and ischemia findings on ECG and hospitalized patients. Conclusion: In patients presenting to the emergency department with syncope, history and a good physical examination and 12-lead ECG are very important for early diagnosis and rapid treatment. In the presence of abnormal ECG findings (arrhythmia, QRS width, QT length, bundle branch block, AV-complete block) and in patients with additional disease, the incidence of syncope increases and there is no significant relationship between abnormal ECG findings and syncope recurrence. It was determined that the probability of VT increased if syncope duration was less than 5 seconds.