Fosforesans pigmentlerin sanatsal cam çalışmalarında kullanımı
Usage of phosphorescent pigments in artistic glass works
  1. Tez No: 579382
  2. Yazar: UFUK RAMAZAN AKBEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELVİN YEŞİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fosforesans pigmentler, Cam sanatları, Sıcak cam şekillendirme, Phosphorescent pigments, Glass arts, Hot glass forming
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada fosforesans pigmentlerin farklı cam şekillendirme yöntemleri ile sanatsal camlardaki kullanım olanaklarının araştırılması ve uygulanması amaçlanmıştır. Altı ana başlık altında yürütülen bu çalışmanın birinci bölümünde, cam malzemesinin kısaca tanımı ve yapısı açıklanmıştır. İkinci bölümde, çağdaş cam sanatları, Stüdyo Cam Hareketi, Anadolu'daki, Osmanlı'daki ve Türkiye'deki cam sanatları tarihi anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde fosforesans pigmentlerin tanımı, yapısı, çeşitleri ve kullanım alanlarından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, fosforesans pigmentlerin sanatsal cam üretiminde kullanım olanakları araştırılmış, bu bağlamda kullanılan atölye ekipmanları ve cam şekillendirme yöntemleri anlatılmış ve deneysel uygulamalar yapılmıştır. Bu bölümde yapılan uygulamalar sırasında karşılaşılan teknik sınırlılıklar vurgulanmış ve gelecek çalışmalara ışık tutması amaçlanmıştır. Beşinci bölümde, cam sanatlarında fosforesans pigment kullanan diğer sanatçılar araştırılmış ve çalışmaları incelenmiştir. Altıncı ve son bölüm olan kişisel uygulamalar kısmında, araştırma boyunca kullanılan deneysel yöntemler ile uygulamaları yapılan sanatsal cam eserlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to research and apply phosphorescence pigments with different techniques of glass forming. In the first part of this study, which is carried out under six main headings, brief description and structure of glass material is explained. In the second part, contemporary glass art, Studio Glass Movement and glass art history of Anatolia, Ottoman and Turkey are described briefly. In the third part of the study, phosphorescence pigments were defined, structure, types and usage areas were explained. In the fourth part, the potentiality of usage phosphorescence pigments in artistic glass production was researched, workshop equipments and glass forming techniques used in this context were explained and experimental applications were made. The technical limitations encountered during the applications in this section are explained and it is aimed to shed light on future studies. In the fifth part, other artists who use phosphorescence pigments in glass arts were researched and their works have been examined. Personal applications section, which is the sixth and the last, includes artistic glass works with experimental methods used during research.