Nevşehir/Avanos ilçesinde kullanılan seramik fırınlarının araştırılması ve seramik uygulamalar
Research on ceramic kilns used in Avanos district of Nevşehir and ceramic firing practices
- Tez No: 579389
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ŞÖLENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Avanos, Seramik, Kara fırın, Anagama fırın, Tuz fırın, Avanos, Ceramic, Black kiln, Anagama kiln, Salt kiln
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Seramik olarak isimlendirilen nesnelerin insanlar tarafından yaklaşık olarak 30 binyıl önce, ilk kez üretildikleri bilinmektedir. Ancak seramik kapların ortaya çıkış tarihi çok daha sonraki tarihlere karşılık gelmektedir. Çömlekçiliğin ortaya çıkmasına paralel olarak, seramik üretim tekniklerinin de geliştiği söylenebilir. Özellikle pişirim teknolojisi açısından seramik fırınları çömlekçilikte ve çömlekçilik tarihinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde kullanılan seramik fırınlarının kökeni de bu ilk fırınlara dayanmaktadır. Avanos gibi geleneksel çömlekçiliğin devam ettiği yörelerde bu eski fırınların devamları olarak düşünülebilecek fırınların, varlığını hala koruduğu gözlemlenmektedir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde, seramik fırınlarının tarihi hakkında genel bilgi verilmiştir. Günümüzde kullanılan endüstriyel seramik fırınları ve sanatsal seramiklerin pişiriminde kullanılan fırınlar tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise, Nevşehir/Avanos ilçesi hakkında, genel bilgiler verilmiş ve Avanos'ta bulunan seramik fırınları ve çeşitleri araştırılarak günümüzde hala kullanılmakta olan fırınlar ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Avanoslu sanatçı ve ustaların yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, bölgede bulunan fırın çeşitlerinden olan kara fırın, tuz fırını ve anagama fırınlarında pişirilen, bireysel uygulamalar sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve tezde sunulmuştur. Bu çalışma ile Avanos geleneksel seramik ve çömlekçilik pişirim tekniklerinin belgelenmesi amaçlanmakta, böylece bu fırın ve teknikleri kullanmak isteyenlere yardımcı olabilecek bir kaynak ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that the objects called ceramics were first produced by humans almost 30 thousand years ago. However, the ceramic ware emerged much later. It can be said that the ceramic production techniques were developed in parallel with the emergence of pottery. Ceramic kilns have an important role in pottery and pottery history, especially in terms of firing technology,. The ceramic kilns used today take their origin from these first kilns. It is observed that, in the regions such as Avanos, where traditional pottery survived, the kilns which can be considered as the successors of these old kilns still exist. The thesis consists of three parts. The first part provides general information about the history of ceramic kilns, and introduces today's industrial kilns as well as the kilns used for firing artistic ceramics. The second part introduces Avanos, a district of Nevşehir province, and, as a result of the research on ceramic kilns in Avanos and their varieties, the kilns that are still in use today are explained in detail. Art works made by the artists and masters of Avanos are also introduced herein. In the third part, the data obtained from individual firing practices made with the black kilns, salt kilns and anagama kilns which are located in the region are evaluated and presented in the thesis. With this study, it is aimed to document the firing techniques of the traditional ceramics and pottery of Avanos and establish a reference resource which could help those who wish to use such kilns and firing techniques.