Türkiye'de farklı yörelerde yetişen zeytin ağacı ve zeytin çekirdeği küllerinin sır bünyelerinde kullanımının araştırılması (1200oc)
Investigation of using olive tree and olive kernel ashes in glaze bodies which are growing in different regions of Turkey (1200oc)
- Tez No: 579431
- Danışmanlar: PROF. SONER GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kül sırları, Zeytin odunu külü, Zeytin çekirdeği külü, Ash glazes, Olive wood ash, Olive kernel ash
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kül sırları, geçmiş dönemlerden günümüze dek süregelen, seramik sırlarında pek çok farklı yöntem ve amaca hizmet etmiş, doğada bulunan organik malzemelerin yakılması sonucu ortaya çıkan inorganik atıkların seramik bünyeyle birleşimi sonucu keşfedilen artistik bir sır çeşididir. Kül sırları, seramik sanatındaki ifadelerde zenginlik sağlayan ve doğallık sunan bir sır çeşidi olmuştur. Bu araştırmada Türkiye'de zeytin yetiştiriciliği yapılan bölgelerden seçilen 10 farklı şehrin toprak yapısı, iklim şartları ve yetişmekte olan zeytin türleri göz önünde bulundurularak numuneler belirlenmiştir. Elde edilen küllerin seramik sır bünyelerinde kullanımı ve yüksek sıcaklıkta (1200oC) pişirimi esas alınmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, kül sırları tanımlanmış, tarihsel gelişiminden bahsedilmiş ve bu sırların üretiminde kullanılan hammaddeler ve oksitlerin özellikleri anlatılmıştır. İkinci bölümde; zeytin çekirdeği ve odununun toplanması, hazırlanması, yakılması, ve bu sırlarla çalışmış bazı seramik sanatçılarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde kül sırlarının analiz sonuçları doğrultusunda artı ve eksi yönleri mukayese edilmiştir. Son olarak, ergitici olarak seçilen üleksit ve sodyum feldspat ile artan ve eksilen oranlarda denemeler yapılmış, olumlu özellikler gösteren örnekler renklendirici oksitlerle renklendirilmiş ve üç boyutlu seramik formlara uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ash glazes are variety of the artistic ceramic glazes that has served many different methods and purposes in ceramic glazes which survived from the past to the present, and discovered as a result of the combination of inorganic wastes resulting from the burning of organic materials in nature with the ceramic bodies. Ash glazes have been a kind of glaze that provides a wealth of expression in ceramic art and presents naturalism. In this research, samples were determined taking into consideration the soil structure, climate conditions and growing olive species of 10 different cities selected from the regions of olive cultivation in Turkey. The use of obtained ashes in ceramic glaze structures and firing at high temperature (1200oC) were taken as basis. The research consists of three parts: In the first part, ash glazes were defined, historical development was mentioned and the raw materials used in the production of these glazes and the properties of oxides were explained. In the second part, the collection, preparation and burning of olive kernels and woods, and some ceramic artists who have worked with these glazes were included. In the third part, the positive and negative aspects of ash glazes were compared according to the analysis results. Finally, the experiments with the ergiter selected ulexite and sodium feldspar were carried out at increased and decreased rates and samples showing positive properties were re-recorded with recombinant oxides and applied to three-dimensional ceramic forms.