Kadın voleybol oyuncularında altı haftalık pliometrik egzersizlerin sıçrama, fırlatma, koşu ve denge paramatereleri üzerine etkisi
The effect of six-weekly plyometric exercises on jumping, sprinting, throwing and dynamic balance capacities on women volleyball players
  1. Tez No: 579430
  2. Yazar: SEDA NUR ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik egzersiz, voleybol, kadın, sporcu, Plyometric exercise, Volleyball, Women Player
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadın voleybol oyuncularda altı haftalık pliometrik egzersizlerin koşu, sıçrama, fırlatma ve dinamik denge kapasiteleri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 30 kadın voleybol oyuncusu dahil edildi. Olgular yaş ortalaması 16,53±1,45 yıl olan birinci grup (G1) (n=15) ve yaş ortalaması 16,33±1,49 yıl olan ikinci grup (G2) (n=15) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Birinci gruba klasik voleybol antrenmanı ile birlikte altı hafta süresince (2 gün/ hafta) pliometrik egzersiz eğitim programı uygulandı. İkinci grup klasik antrenman programına katıldı. Her iki grup , altı haftalık pliometrik egzersiz eğitim programı öncesi ve sonrasında aynı yöntemlerle değerlendirildi. Bireyler fiziksel özellikleri, dikey sıçrama testi, 20 m koşu testi, Y denge testi ve top fırlatma testi ile değerlendirildi. Pliometrik egzersiz programının verildiği çalışma grubunda eğitim öncesi ve sonrası dikey sıçrama ve top fırlatma değerlerinde ve Y denge testinin sağ anterior ve posteromedial ile sol anterior, posteromedial ve posterolateral değerlerinde istatiksel olarak anlamlı fark vardır (p0,05). Gruplar arası değerlendirme sonuçlarına göre; dikey sıçrama ve top fırlatma fark değerinde artış gösterirken (p0.05). Sonuç olarak, pliometrik egzersiz programının, profesyonel sporcuların antrenman programlarına dahil edilmesinde özellikle faydalı olabileceği düşünülmektedir, çünkü pliometrik egzersiz eğitimi, antrenman programı ile birleştiğinde dikey sıçrama, top fırlatma ve denge parametrelerinde önemli gelişmelere yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of six-week plyometri exercises on running, jumping, throwing and dynamic balance capacities in female volleyball players. Thirty female volleyball players were included in the study. The subjects were divided into two groups as the study group (n=15) with a mean age of 16.53±1.45 years and the control group (n=15) with a mean age of 16.33±1.49 years. The athletes in the first group were taken to the Plyometric exercise training program (2 days/week) in addition to the classical training programs. The second group participated the classical training program for six weeks. Both groups were evaluated with the same methods before and after a six-week pliometric exercise training program. The subjects were assesed by physical measurement, vertical jump test, 20 m sprinting test, Y balance test and ball throw test. There was a statistically significant difference in right anterior and posteromedial and left anterior, posteromedial and posterolateral values of Y balance test , vertical balance and ball throwing values before and after training in the study group in which pliometric exercise program was given (p 0.05). According to the evaluation results between groups; While vertical jump and ball throwing difference values increased (p 0.05). As a result, it is considered that plyometric training program could be especially useful to include professional athletes's in training programs since plyometric exercise training combine with training program leads the significant improvements in vertical jump, the ball throwing and balance parameters.