Simgesel bağlamda Türk heykel sanatının gelişim evreleri
The evolution stages of the Turkish sculpture based on the symbolic /emblematic context
- Tez No: 579436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEL ÇEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Heykel sanatı, heykel sanatında simge, heykel, Turkish Sculpture, symbol in sculpture art, sculpture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türkiye'de modern heykel sanatının tarihi ancak yüz yıllık bir süreci kapsar. 1923'te laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte her alanda yapılan yenilikler modernleşme kalkınma ve reform hareketleri sanat alanında da açılımların başlangıcını oluşturmuştur. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar Türk Heykel Sanatı büyük bir gelişme göstermiş, heykel sanatçılarımız Avrupa ve dünya sanatçılarıyla yarışan bir konuma gelmiştir. Sanatçılarımız aynı zamanda günün koşullarını ve yaşanan olayları tarihsel boyutta değerlendirerek toplumu da yakından ilgilendiren ve derinden etkileyen olayları ele alarak anıt heykellerle simgelemeye çalışmışlardır. Tarihsel bir perspektifte ele alınan heykel sanatının benimsenmesi ve gelişmesini etkileyen faktörler zaman içerisinde çoğalarak sanatçılarımızın sanatsal yaratıcılığını da ön plana çıkarmış daha çağdaş daha özgün ve daha nitelikli eserler üretmelerini sağlamıştır Çalışmanın son bölümünde simgesel bağlamda araştırmanın amacına uygun olarak Türk Heykel Sanatında önemli yeri olan sanatçılar ve eserleri incelenmiştir. Bu bağlamda Türk Heykel Sanatının gelişmesi için atılması gereken adımlar önerilmiştir. Uygulama bölümünde ise, mektupla iletişim konusu işlenmiştir. Uygulamada metal, bronz ve mermer materyallerle soyut kompozisyonlar oluşturulmuştur. Mektuplarla iletişimi çoklu perspektif yöntemiyle beslemek ve onu her yönüyle kavramak, farklı yerlerden bakıldığında farklı sonuçlar ve farklı yorumlar doğuracağının geometrik formlarla yapılmış çalışmalar farklı kompozisyonlar uygulanarak konu bütünlüğü sağlanmaya çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
The history of modern sculpture in Turkey covers not more than a hundred years. By the establishment of the secular Republic of Turkey in 1923, overall innovations were considered in every field throughout the country and resulted in the initiative activities in art science as well. Since the Republican era of the government, Turkish Sculpture Art has shown great progress and our sculpture artists now have a comparable position with respect to the European and world artists. Our artists have also tried to symbolize the historical events deeply affected society throughout the past years by monumental sculptures aimed to represent the daily conditions and events experienced in the historical dimension. The factors influencing the adoption and development of sculpture art, which were considered in a historical perspective, were enhanced in time and affected the artistic creativity of our artists which is resulted in production of more unique, modern and qualitative works. In the last part of the research, the artists and their works which have an important place in the Turkish Sculpture Art are examined in accordance with the aim of the research in the symbolic context. Finally, the aspects which should be considered for the development of Turkish Sculpture Art were also proposed. In the application section however, the subject of letter communication is covered. In practice, discrete compositions were formed using metal, bronze and marble materials. Feeding letters by using multiple perspectives from various point of views and comprehending it in every aspect, could be conducted different results and interpretations of different compositions and here tried to provide required integrity.