Rendering tesisinde kullanılan kestirimci bakım yöntemleri ve uygulamaları
Predective maintenance methods used in rendering plant and applications
  1. Tez No: 579435
  2. Yazar: AHMET EVREN GÜCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ KURGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rendering Tesisi, Kestirimci Bakım, Titreşim Analizi, Yağ Analizi, Verim Artışı, Rendering Factory, Predictive Maintenance, Vibration Analysis, Oil Analysis, Efficiency Increasing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Eski çağlardan günümüze kadar elle ve insan gücüyle uzun sürede, daha maliyetli ve az sayıda üretilen ürünler; artık makineler ile çok daha kısa sürelerde, çok daha adetli olarak, çok daha düşük maliyetli üretilmeye başlamıştır. Bu da bakım ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bakım kavramı; bir makinenin üzerine yüklenen görevi mümkün olan en uzun süre boyunca gerçekleştirebilmesi için yapılan aktivitelerin bütünüdür. Bu kavram makinelerin varlığı kadar eski bir kavramdır. Bakım aktiviteleri üretimin sürdürülebilirliği ve maliyeti açısından belirleyici bir konumdadır. Bu sebepten dolayı doğru bakım yönteminin doğru bir şekilde uygulanması önem taşımaktadır. Arızaya dayalı bakım yerine daha verimli ve sağlıklı olabilecek yöntemler uygulamak bakım ekibi ve makineler için daha uygundur. Kestirimci bakım yöntemlerini uygulamak, zamanında ve doğru bakım için yardımcı olur. Titreşim ve ses frekansı analizleri; yağ ve termal kamera analizleri ve ekipmanlara özgü olarak yapılabilecek analizler ekipmanın durumunu ölçüp değerlendirebilmek için kestirimci bakım ile elde edilebilecek önemli verilerdir. Bu çalışmada, bir rendering tesisinde kestirimci bakım uygulaması gerçekleştirilmiş ve sonuçlar incelenmiştir. Yağ dekantöründe uygulanan kestirimci bakım uygulamaları ve etkileri gösterilmiştir. Kestirimci bakım yöntemlerinden olan titreşim analizi ağırlıklı olmak üzere sıcaklık analizinden de faydalanılarak rendering tesisinde arızi bakımdan kestirimci bakıma geçilmesinin dekantör üzerindeki etkileri ve buna bağlı olarak üretimdeki kazanımları incelenmiştir. Presleme ünitesin hidrolik grubunda uygulanan yağ analizi ile zamanında yapılan yağ değişiminin önemi vurgulanmıştır. Kestirimci bakım uygulamaları sayesinde arızaya dayalı istenmeyen duruşlar azalmış, verimlilik artmış ve maliyetlerde ciddi oranlarda azalmalar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Predictive maintenance techniques help determine the condition of in-service horse-rod in order to predict when maintenance should be performed. This approach offers cost savings overroutineor time-based preventive maintenance, because tasks are performed only when warranted. To evaluate equipment condition, predictive maintenance utilizes nondestructive testing Technologies such as sound level and vibration measurements, oil and thermal camera analysis, and other specific online tests. Maintenance activities are decisive in terms of sustainability and cost of production. For this reason, it is important to use the right care method correctly. It is more appropriate for machines to implement methods that can be more efficient and healthier than mal function-based maintenance. Applying predictive maintenance methods helps to ensure timely and accurate maintenance. Vibration and sound frequency analysis; oil and thermal camera analysis and equipment-specific data can be made, the analysis of the status of the equipment to measure and evaluate the important data can be obtained through predictive maintenance. In this study, predictive maintenance applications are introduced in a rendering factory. The most useable method of the predictive maintenance applications which is Vibration Analysis is shown on the animal fat decantor. In addition to vibration analysis, temperature analysis is used for supporting to vibration analysis. The importance of oil change was emphasized by the oil analysis applied in the pressing unit hydraulic group. With predictive maintenance applications, efficiency, cost reductionand failure-induced break down improvements are mentioned.