Felsefi danışmanlık: Sorunlar ve yaklaşımlar
Philosophical counseling: Problems and approaches
  1. Tez No: 579437
  2. Yazar: ABDULLAH AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi Danışmanlık, Psikoterapi, Psikoloji, Psikiyatri, Counseling Philosophy, Psychotherapy, Psychology, Psychiatry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı temelinde felsefi sorun olan“yaşamın anlamı”,“değer çatışması”“kimlik arayışı”gibi günlük yaşam sorunlarına felsefenin pratik alanı olan felsefi danışmanlık aracılığıyla ne tarz çözümler üretilebileceğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda felsefe nedir, teorik ve pratik felsefe, felsefe ve psikoloji ilişkisinin tarihsel temelleri, felsefi danışmanlık alanına ilişkin tarihsel gelişim süreci, felsefi danışmanlık alanı konuları, felsefi danışmanlık alanında yöntem sorunu, beden-ruh sorunu, psikiyatri alanı ve anormal kavramı, ilaç tedavileri, psikoterapi alanında yaşanan sorunlar ve felsefi danışmanlık ile kişisel bir yaşam felsefesi oluşturma konuları ele alınmıştır. Temel olarak felsefi danışmanlığın sınırlılıkları, diğer psikoterapi türlerinden farklılıkları ve etkililiği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak felsefi danışmanlığın İlk Çağ'dan günümüze farklı felsefi yöntemlere dayalı olarak uygulamaları olduğu, danışmanlık boyutun içermesi nedeniyle akademik felsefeden farklılıklar içerdiği, insan yaşamına ilişkin sorunlara günümüzde çözüm üretmede yeterli düzeyde işlevselliğe sahip olmayan diğer danışmanlık ve psikoterapi yaklaşımlarına göre felsefe pratiğiyle alternatif ve etkili bir yaklaşım türü olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal that kind of solutions can be produced by philosophical counseling which is the practical field of philosophy to the problems of daily life such as“meaning of life”,“value conflict”and“identity seek”. In this context, it is discussed what is philosophy, theoretical and practical philosophy, historical foundations of the relationship between philosophy and psychology, historical development process relationship to the field of counseling philosophy, counseling philosophy issues, method problem in the field of philosophical counseling, mind-body problem, the field of psychiatry and abnormal conception, drug therapies, the problems encountered in the field of psychotherapy, subjects of creating a personal life philosophy with counseling philosophy. As a basis, it is evaluated the limitness of counseling philosophy, differences and effectiveness of other types of psychotherapy. As a result, it is foreseen that practices based on methods different philosophical of counseling philosophy from the antiquity to the modern-day, because of the dimension of the counseling includes differences in academic philosophy, according to other counseling and psychotherapy approaches that do not have sufficient functionality in solving problems related to human life, it will be an alternative and effective approach type with philosophy practice.