Alkol ve madde kullanımının neden olduğu (komplikasyonlar) nedeniyle acil servise başvuran olgularda mizaç özellikleri,kendini yaralama ve benlik saygısı düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of i̇mpulsivity, temperament characteristics, self-injury and self-esteem levels in cases applying to emergency department due to problems caused by alcohol and substance use
- Tez No: 579486
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alkol ve madde kullanımı, acil servis, mizaç, benlik saygısı, dürtüsellik, psikiyatrik belirtiler, Alcohol and Substance Abuse, Emergency Service, Character, Self-esteem, Impulsiveness, Psychiatric Symptoms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada alkol ve madde kullanım bozukluğu sonucu yaralanma nedeniyle Acil Servis birimine başvuran olguların dürtüsellik, mizaç özellikleri, benlik saygısı ve psikiyatrik belirtilerle ortaya çıkan zorlanma düzeylerinin, ruhsal bozukluğu olmayan kontrol grubu ile karşılaştırılması ve iki grubun birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan 200 kişiye, sosyodedemografik özellikleri belirlemek amacıyla sosyodemografik veri formu, mizaç özelliklerinin belirlenmesi için TEMPS-A (Temperament Evalution of Memphis, Pisa, Paris and San Diego Autoquestionnaire), benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesi için Rosenberg Benlik Saygısı Envanteri, dürtüsellik düzeylerinin belirlenmesi için Barratt Dürtüsellik Ölçeği, psikiyatrik belirtilerle ortaya çıkan zorlanma düzeylerinin belirlenmesi içinde SCL-90 R Tarama Testi uygulanmıştır. Değerlendirilmesi yapılan olgularla, herhangi bir ruhsal bozukluğu olmayan kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Alkol ve madde kullanımının mizaç özellikleri üzerine etkisi incelenmiş, olgu ve kontrol grubunun aldıkları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Olgu ve kontrol grubunun Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'nden aldıkları puan ortalamaları arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Alkol ve madde kullanımının psikolojik belirtiler üzerine etkisi de incelenmiş, olgu ve kontrol grubunun SCl-90-R'dan aldıkları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Olgu ve kontrol grubunun Dürtüsellik Ölçeğinden (Barratt İmpulsivite BİS–11) aldıkları puan ortalamaları incelendiğinde, Barratt toplam puanları (BIS-Total) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Katılımcıların mizaç özellikleri, benlik saygısı ve psikiyatrik belirtiler varlığında ortaya çıkan zorlanma düzeyleri ile kontrol grubunun puanları arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the identification of whether or not the impulsiveness, character attributes, self-esteem and levels of strain manifested by psychiatric symptoms differentiate between the experimental group consisting of patients who apply to the emergency service with wounds resulting from alcohol and substance abuse, and the control group without psychological disorders. Sociodemographic data form, TEMPS-A (Temperament Evalution of Memphis, Pisa, Paris and San Diego Autoquestionnaire), Rosenberg Self-Esteem Scale Questionnaire, Barratt Impulsiveness Scale, SCL-90 R Questionnaire are applied to 200 individuals who participate in the research in order to identify sociodemographic characteristics, character attributes, levels of self-esteem and levels of strain manifested by psychiatric symptoms, respectively. The evaluated cases are compared to the control group with no psychological disorder. The influence of alcohol and substance abuse on character attributes was examined by comparing the score averages of the experimental group and the control group and any statistically significant difference could not be found. Any statistically significant difference could not be found as a result of the examination of score averages of the experimental group and the control group with respect to Rosenberg Self-Esteem Scale Questionnaire. As a result of the examination of the influence of alcohol and substance abuse on psychological symptoms, any statistically significant difference could not be found between the additional items subscales and aggregate score averages of the experimental group and the control group. With respect to Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11), statistically significant difference is found as a result of the examination of score averages of Barratt totals of the experimental group and the control group. Any association between the control group and the character attributes, self-esteem and levels of strain manifested by psychiatric symptoms of the participants could not be found.