Genç erişkinlerde akut iskemik inme'nin epidemiyolojisi ve klinik özelliklerinin analizi: 5 yıllık geriye dönük inceleme
An analysis of the epidemiology and clinical characteristics of acute ischemic stroke in young adults: A five-year retrospective review
- Tez No: 971327
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÖĞÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, genç erişkin, insidans, epidemiyoloji, risk faktörleri, Ischemic stroke, young adult, incidence, epidemiology, risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnme, Avrupa'da ikinci önde gelen ölüm nedeni ve erişkinlerde engelliliğinin birinci nedeni olan önemli bir sağlık, sosyal ve ekonomik sorundur. İnme her yaşta görülebilen bir hastalıktır. İnmelerin yaklaşık %75'inin 65 yaş üstü hastaları etkilediği tahmin edilmesine rağmen, son on yılda yapılan çalışmalar 55 yaş altındaki yetişkinlerde inme insidansının artacağı konusunda uyarılar yapmaktadır. Bu nedenle, retrospektif olarak planlanana bu çalışma Türkiye'nin nüfus bakımından en yoğun Metropolü olan İstanbul şehrinde hastanemize başvuran genç erişkinlerde hastane veri tabanını kullanarak cinsiyet ve yaş grubuna göre hastane içi iskemik inme insidansını, ilişkili komorbiditeleri ve risk faktörleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, gözlemsel, kesitsel ve tek merkezli bu çalışmaya 01 Ocak 2020 ve 31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayan 5 yıllık bir dönemde acil serviste klinik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile ani gelişmiş ve 24 saatten uzun süren, fokal veya global serebral bozukluğu olan ve akut iskemik inme tanısı ile hastaneye yatırılan genç erişkin (18-50 yaş) 140 hasta dahil edildi. Hastane otomasyon sistemi ve arşivlerinden, akut inme tanısı konulan ve hastaneye yatırılan tüm hastalarla ilgili bilgiler taranak genç erişkin iskemik inme tanısı konulan uygun hastalar çalışmamaya alındı. Genç iskemik inme tanısı konulan hastalar 18-35 ve 36-50 yaş grubu olmak üzere iki yaş grubuna ayrıldı. Gruplar arasında cinsiyet, etyoloji, ateroskleroz risk faktörleri, sağkalım, komplikasyonlar ve iskemik inme alt grupları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 53'ü kadın (%37,9) ve 87'si erkek (%62,1)olmak üzere toplamda 140 hastadan oluşan bir kohort dahil edildi. Hastaların yaşları 19 ile 50 yıl arasında değişmekte olup, ortalama yaş 43,7 ± 7,1 yıl, medyan yaş 46,0 yıl olarak saptandı. Hastaların %25,7'si sigara, %2,1'i alkol ve %2,1'i madde kullanmakta idi.En sık görülen eşlik eden kronik hastalık arteriyel hipertansiyon olup, %42,1 (n = 59) oranında saptandı. Bunu sırasıyla diabetes mellitus (%34,3; n = 48), dislipidemi (%19,3; n = 27), koroner arter hastalığı (%19,3; n = 22) ve atrial fibrilasyon (%6,4; n = 9) izledi. Semptomlar değerlendirildiğinde, en sık bildirilen bulgunun laterizan motor defisit (%75,0) olduğu, bunu konuşma bozukluğu (%47,9), baş dönmesi (%22,1), baş ağrısı (%15,0) ve görme bozukluğu (%14,3) izledi. Bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT) sonuçlarına göre 71 hastada (%50,7) patolojik bulgu saptanmazken, 69 hastada (%49,3) iskemik lezyon tespit edildi. Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (dMRG) bulgularına göre ise 120 hastada (%85,7) iskemik lezyon saptanırken, 20 hastada (%14,3) MR bulguları normal olarak değerlendirildi. Tedavi yaklaşımları incelendiğinde, 111 hastaya (%79,3) konservatif tedavi, 16 hastaya (%11,4) intravenöz trombolitik tedavi ve 24 hastaya (%17,1) mekanik trombektomi uygulandığı görüldü. Yaş grupları (≤35 ve >35) arasında yapılan karşılaştırmalarda, cinsiyet dağılımı sigara, alkol ve madde kullanımı oranları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Buna karşın, ≤35 yaş grubu hastalarla karşılaştırıldığında >35 yaş grubu hastalarda diyabet ve dislipidemi oranları anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0,05 ve p=0,018, sırasıyla). Benzer şekilde, ≤35 yaş grubu hastalarla karşılaştırıldığında >35 yaş grubu hastalarda sistolik kan basıncı, kreatinin ve açlık kan şekeri düzeyleri anlamlı yüksek olduğu saptandı (p<0.05).Hastaların yıllara göre dağılımı incelendiğinde, olgu sayısında özellikle 2022 yılından itibaren belirgin bir artış gözlenmiştir. BBT ve MRG bulgularına göre en sık tutulum bölgesi orta serebral arter (MCA) (%17,9) olarak saptanmıştır. Bunu, Posterior serebral arter (PCA) tutulumu %3,6, vertebrobaziler arter (VBA) tutulumu %14,3 ve multifokal lezyonlar %9,3 oranında izledi. Etiyolojik açıdan TOAST sınıflamasına göre dağılım incelendiğinde; büyük arter aterosklerozu: %25,0, kardiyoembolik inme: %7,9, küçük arter oklüzyonu: %25,0, Diğer nedenler (diseksiyon, vaskülit, trombofili vb.): %5,0 ve nedeni bilinmeyen (kriptojenik/ESUS): %37,9 oranında saptandı.Sonuç:Çalışmamızda elde edilen bulgular ışığında, 18–50 yaş genç akut iskemik inme vakalarında klasik vasküler risk faktörlerinin özellikle hipertansiyon, diyabet ve dislipideminin halen belirgin rol oynadığını, ancak aynı zamanda non-aterosklerotik ve nadir nedenlerin de dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.>35 yaş grubu hastalarda metabolik sendrom bileşenlerinin artışıyla birlikte aterosklerotik mekanizmaların baskın hale geldiği, buna karşın daha genç ≤35 yaş erişkinlerde diseksiyon, vaskülit veya trombofili gibi non aterosklerotik nedenlerin daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Ayrıca, kriptojenik (nedeni bilinmeyen) inmelerin yüksek oranda (%37,9) saptanması, bu yaş grubunda ileri düzey kardiyak, vasküler ve genetik incelemelerin gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu sonuçlara göre, genç iskemik inme hastalarında en sık etiyolojik alt grup nedeni bilinmeyen inme olup, bunu büyük arter aterosklerozu ve küçük arter oklüzyonu izlemektedir. Kardiyoembolik nedenler ise genç yaş grubunda daha düşük oranda görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectıve: Stroke is an important health, social, andeconomic problem, being the second leading cause of death in Europe and the leading cause of disability among adults. Stroke is a disease that can occur at any age. Although it is estimated that approximately 75% of stroke saffect patients over 65 years of age, studies conducted over the past decade have warned that the incidence of stroke among adults under the age of 55 is expected to increase in the coming years. For this reason,this retrospective study aims to use the hospital database to determine the in-hospital incidence of ischemic stroke in young adults presenting to our hospital, located in Istanbul, the most populous metropolitan city in Turkey, as well as to identify the associated comorbidities and risk factors according to sex and age group. Materıals and Methods: This retrospective, observational, cross sectional, single-center study included 140 young adult patients (aged 18–50 years) who were admitted to the hospital with a diagnosis of acute ischemic stroke between January 1st 2020 and December 31st 2024 covering a five-year period. Patients who presented to the emergency department with sudden-onset focal or global cerebral dysfunction lasting more than 24 hours and whose diagnosis of acute ischemic stroke was confirmed by clinical and radiological imaging findings were included in the study. Data of all hospitalized patients diagnosed with acute stroke were reviewed using the hospital automation system and archives, and eligible young adult patients with ischemic stroke were included. The young ischemic stroke patients were divided into two age groups: 18 -35 years and 36–50 years. The groups were compared in terms of sex, etiology, atherosclerotic risk factors, survival, complications, and ischemic stroke subtypes. Results: A total cohort of 140 patients, consisting of 53 women (37.9%) and 87 men (62.1%), was included in thestudy. The patients' ages ranged from 19 to 50 years, with a mean age of 43.7 ± 7.1 years and a median age of 46.0 years. Among all patients, 25.7% were smokers, 2.1% consumed alcohol, and 2.1% used ilicit substances. The most common comorbid chronic condition was arterial hypertension, identified in 42.1% (n = 59) of the patients. This was followed by diabetes mellitus (34.3%; n = 48), dyslipidemia (19.3%; n = 27), coronary artery disease (19.3%; n = 22), and atrial fibrillation (6.4%; n = 9). When clinical symptoms were evaluated, the most frequently reported manifestation was lateralized motor deficit (75.0%), followed by speech disturbance (47.9%), vertigo (22.1%), headache (15.0%), and visual disturbance (14.3%). According to cranial computed tomography (CT) findings, no pathological findings were observed in 71 patients (50.7%), where as 69 patients (49.3%) exhibited ischemic lesions. Based on diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DWI-MRI) results, ischemic lesions were detected in 120 patients (85.7%), while 20 patients (14.3%) had normal MRI findings. Regarding treatment modalities, 111 patients (79.3%) received conservative management, 16 patients (11.4%) underwent intravenous thrombolytic therapy, and 24 patients (17.1%) received mechanical thrombectomy. When comparing age groups (≤35 vs. >35 years), no statistically significant differences were found in sex distribution, smoking, alcohol, or illicit drug use. However, patients aged>35 years had significantly higher rates of diabetes mellitus and dyslipidemia compared with thoseaged ≤35 years (p = 0.05 and p = 0.018, respectively). Similarly, systolic blood pressure, serum creatinine, and fasting blood glucose levels were significantly higher in the>35-year-old group (p < 0.05). When the annual distribution of patients was analyzed, a notable increase in case numbers was observed, particularly beginning in 2022. Based on CT and MRI findings, the most frequently affected vascular territory was the middle cerebral artery (MCA) in 17.9% of patients. This was followed by posterior cerebral artery (PCA) involvement (3.6%), vertebrobasilar artery (VBA) involvement (14.3%), and multifocal lesions (9.3%).From an etiological perspective, according to the TOAST classification, the distribution was as follows: large-artery atherosclerosis: 25.0%, cardioembolic stroke: 7.9%, small-vessel occlusion: 25.0%, other determined causes (such as dissection, vasculitis, or thrombophilia): 5.0%, and undetermined cause (cryptogenic/ESUS): 37.9%. Conclusıon: Based on the findings of our study, it is evident that classical vascular risk factors—particularly hypertension, diabetes mellitus, and dyslipidemia—continue to play a significant role in young adult (18–50 years) patients with acute ischemic stroke. However, non-atherosclerotic and rare etiologies should also be considered in this age group. In patients older than 35 years, atherosclerotic mechanisms appear to predominate, likely due to the increased prevalence of metabolic syndrome components, where as in younger adults (≤35 years), non-atherosclerotic causes such as arterial dissection, vasculitis, or thrombophilia are more frequently observed. Furthermore, the high proportion of cryptogenic (undetermined) strokes (37.9%) underscores the necessity of performing advanced cardiac, vascular, and genetic investigations in this population. Accordingly, in young adults with ischemic stroke, the most common etiologic subtype was found to be stroke of undetermined cause, followed by large-artery atherosclerosis and small-vessel occlusion, while cardioembolic mechanisms were observed less frequently in this age group.