Psikopatolojik belirtilerin; Kişilerarası ilişki tarzları ve temel kişilik tipleri yönünden incelenmesi
Investigation of psychopathological symptoms in terms of relationship between interpersonal relationship styles and basic personality types
  1. Tez No: 579514
  2. Yazar: BATUHAN MEHMET BİLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME VİCDAN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası İlişki Tarzları, Psikopatolojik Belirtiler, Kişilik Özellikleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Objective: The aim of this research is investigate to relationship between basic personality types and interpersonal relationship styles, then investigate these relational variables that are they predict or not psychopathological symptoms. Method: The research was done with 360 participant face to face, who live in Istanbul, above 18 years old, no psychiatric diagnosis and no psychiatric drug user. As part of the research, Brief Symptom Inventory, Interpersonal Relationship Styles Scale and Short-form Revised Eysenck Personality Questionnarie, Sociodemographic Properties and Information Form was used for data collector tools. Results: There wasn‟t found any meaningful relationship between introversion and avoidant style. There was positive and meaningful realationship found between neurotic personality type and angery style. Plus, there was positive and meaningful relationship found between extraversion personality type and angery style. Extraversion personality type was unsuccessful to predict hostility symptoms but angery style successfully predicted to hostility symptoms. Neurotic personality type and angery style both, meaningful predictor for anxiety and depression symptoms. Conclusion: In light of these informations, people who are above 18 years old and healthy, there are meaningful relationships between interpersonal relationship styles and personality types and these relations have affects on psychopathological symptoms. Key Words : Interpersonal Relationship Styles, Psychopathologic Symptoms, Personality Types
Özet (Çeviri)
Amaç: İstanbul ili içerisinde ikamet eden, sağlıklı yetişkinlerin temel kişilik tipleri ve kişilerarası ilişki tarzları arasındaki ilişkiye bakmak ve aradaki bu ilişkinin, psikopatolojik belirtileri yordayıp/yordamadığını incelemektir. Yöntem: Araştırma, herhangi bir psikopatolojik rahatsızlığı bulunmayan, psikiyatrik bir ilaç kullanmayan, 18 yaş ve üstünde ve İstanbul‟da ikamet eden 360 kişi üzerinde, yüz yüze yapılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Özellikler ve Bilgi Formu, Kişilerarası İlişki Tarzları Ölçeği (KİTÖ), Eysenk Kişilik Anketi Gözden Geçirilmiş Kısa Formu (EKA-GGK) ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) kullanılmıştır. Bulgular: İçe dönüklük kişilik tipi ve kaçıngan tarz arasında anlamlı düzeyde bir ilişki bulunamamıştır. Nevrotik kişilik tipi ve öfkeli tarz arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dışa dönük kişilik ve öfkeli tarz arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dışa dönüklük kişilik tipi hostilite belirtilerini yordamakta başarısız olurken, öfkeli tarz hostilite belirtilerini anlamlı bir şekilde yordamıştır. Nevrotik kişilik tipi ve öfkeli tarzın birlikte depresyon ve anksiyete belirtilerinin anlamlı bir yordayıcısı oldukları bulunmuştur. Sonuç: Bu bilgiler doğrultusunda 18 yaş ve üstü sağlıklı bireylerin, kişilerarası ilişki tarzları ve kişilik tipleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu ve bu ilişkilerin psikopatolojik belirtiler üzerinde etkileri olduğu belirlenmiştir.