Total diz replasmanı geçirmiş bireylerde geç dönem egzersiz eğitiminin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of late exercise training for the person who had a total knee replacement
  1. Tez No: 579522
  2. Yazar: FATMA BEYZA İNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Replasmanı, Hareket Korkusu, Yaşam Kalitesi, Egzersiz, Ağrı, Total knee replacement, Fear of movement, Quality of life, Exercise, Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, diz osteoartriti sonucu total diz replasmanı geçirmiş bireylere geç dönemde verilen egzersiz eğitiminin yaşam kalitesi, hareket korkusu, ağrı ve eklem sertliği üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya en az 6 ay önce total diz replasmanı geçiren 55 yaş ve üzeri 14'ü kadın, 6'sı erkek 20 gönüllü birey dahil edildi. Bu çalışma için özel olarak egzersiz programı oluşturuldu. Bireylere uygulanacak 8 haftalık bu egzersiz programı haftada 5 gün, günde 2 defa 15'er tekrar olacak şekilde hastalara öğretildi ve hatırlatma amacıyla özel olarak hazırlanan egzersiz görsellerinin açıklamalarıyla birlikte yer aldığı broşürler bireylere verildi. Bireylerin egzersiz takibi düzenli olarak yapıldı. Egzersiz takibi için bireyler haftada 1 gün evlerinde gözlemlendi. Çalışmamızda yaşam kalitesini ölçmek için Short Form 36 (SF-36) ölçeği, eklem sertliğini değerlendirmek için Western Ontario Mc Masters Osteoartrit İndeksi (WOMAC) testi, ağrı için Visual Analog Skala (VAS) ölçeği ve hareket korkusunu ölçmek için ise Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) kullanıldı. Testler egzersiz öncesi ve sonrasında aynı fizyoterapist tarafından bireylere tekrarlandı. Toplanan veriler kaydedildi, analizleri yapıldı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Elde edilen verilere bakıldığında; egzersiz öncesi ve sonrası ağrıda azalma olduğu görüldü. Aynı şekilde hareket korkusu ve eklem sertliğinde azalma olduğu, fiziksel fonksiyon, enerji ve ruh sağlığı parametresinde ise artma olduğu belirtildi. Bu değişimlerin anlamlı olduğu belirlendi (p0,05). Sonuç olarak total diz replasmanı geçiren hastalarda geç dönemde ağrıyı azaltmak, hareket korkusunu en aza indirgemek ve fiziksel fonksiyonu iyileştirmek için egzersiz tedavisinin kullanılabileceği gösterilmiş oldu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to find out the effect of late exercise training on quality of life, fear of movement, pain and joint stiffness in patients with total knee replacement after knee osteoarthritis. Twenty volunteer subjects, 14 females and 6 males, aged 55 years and older who had total knee replacement at least 6 months ago were included in the study. An exercise program was created particularly for this study. This 8-weeks exercise program was taught to the patients 5 times a week, twice a day, 15 repetitions each, and leaflets were given to them with explanations of the exercise visuals in order to remind. Exercise follow-up was performed regularly.For exercise follow-up, individuals were observed at home once a week. Short Form 36(SF-36) scale was used to measure quality of life, Western Ontario Mc Masters Osteoartrit İndeksi (WOMAC) was used to assess joint stiffness, Visual Analog Skala (VAS) scale for pain, and Tampa Kinezyofobi (TKÖ) was used to measure fear of movement. The tests were repeated before and after the exercise by the same physiotherapist. The collected datas were recorded, analyzed and the results were compared. When the data obtained were examined, there was a decrease in pain before and after exercise. Similarly, there was a decrease in fear of movement and joint stiffness, and an increase in physical function, energy and mental health parameters. These changes were determined to be significant (p0,05). As a result, it has been shown that exercise therapy can be used to reduce pain, minimize the fear of movement and improve physical function in patients had a total knee replacement.