Megedep platformunu kullanan öğretmenlerin sınıf uygulamalarının yansıması: Öğrencilerin cebir başarılarının değerlendirilmesi
A reflection of class applications of teachers using megedep platform: Evaluation of the algebra achievement of students
  1. Tez No: 579568
  2. Yazar: HANDEGÜL TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK TANIŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cebir, Cebir öğretimi, Tahmini öğrenme yörüngesi, Profesyonel gelişim, Algebra, Algebra teaching, Learning trajectory, Professional development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Matematiğin bileşenlerinden biri olan cebir, matematik öğrenimi ve öğretimi için önemli bir rol oynamasına rağmen öğrenciler cebirde zorluklar yaşamakta ve başarısız olmaktadır. Bu zorlukların ve başarısızlığın üstesinden gelebilmede cebir öğretiminin önemi büyüktür. Cebir öğretiminin temelinde öğretim programlarını hayata geçiren, öğrencilerin düşünme ve sorgulamalarına yön veren öğretmenler yer almaktadır. Bu araştırma TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı Öğrenme Yörüngeleri Yoluyla Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Profesyonel Gelişimlerinin Web Tabanlı Sistemle Desteklenmesi (MEGEDEP) adlı proje kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu projeyle ortaokul matematik öğretmenlerinin web tabanlı bir eğitim platformu aracılığı ile cebir öğrenme alanına ilişkin profesyonel gelişimleri öğrenme yörüngeleri model alınarak desteklenmiştir. Bu araştırmanın genel amacı ise bu platformu kullanan ortaokul matematik öğretmenlerinin sınıf içi uygulamalarının öğrencilerin cebir başarısına yansımasının değerlendirilmesidir. Bu amaç kapsamında yakınsayan paralel karma yöntem deseni benimsenmiştir. Araştırma 454 yedinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Cebir Başarı Testi ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular analiz edildiğinde genel olarak, öğretmenlere öğrenme yörüngeleri model alınarak verilen profesyonel gelişimin öğrencilerinin cebir başarılarını olumlu yönde etkilediği, öğretmenlerin gösterdikleri gelişim ile öğrencilerinin cebir başarıları arasında bir ilişki olduğu; öğretmen kendini ne kadar geliştirirse öğrencilerinin de o kadar başarılı olabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although algebra, which is one of the components of mathematics, plays an important role in both mathematics learning and teaching, students have difficulties and fail in algebra. Algebra teaching has great importance in overcoming these difficulties and failures. On the basis of algebra teaching, there are teachers who implement teaching programs and methods students' thinking and questioning. This research has been carried out within the scope of TUBITAK 1001-Supporting Scientific and Technological Research Projects Program by the Web Based System of Supporting the Professional Development of Secondary School Mathematics Teachers by Learning Trajectory (MEGEDEP). With this project, the professional development of secondary school mathematics teachers in the field of algebra learning through a web-based training platform was supported by modeling learning trajectories. The overall aim of this study is to evaluate the reflections of classroom applications of secondary school mathematics teachers on algebraic success of students. The study has been carried out with 454 seventh grade students. The data of the research were collected by Algebra Achievement Test. When the findings which are obtained from the study have been analyzed, it has been observed that the professional development given to the teachers by taking the learning trajectories model affected the students algebraic achievement positively. The findings also indicate that there is a relationship between the development of teachers in the project process and the students' algebraic achievement; the more the teachers develop themselves, the more successful their students will be.