Fren test tamburu rulman titreşim değerlerinin zamana bağlı olarak belirlenmesi
Determination of bearing vibration values of brake test drum depending on time
  1. Tez No: 579606
  2. Yazar: YEKDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT SARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fren test cihazı, Bilyalı rulman, Arıza teşhisi, Titreşim analizi, Brake tester device, Ball bearing, İdentification of the malfunction, Vibration analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Rulmanlar geniş yükleme kapasiteleri, düşük sürtünme katsayıları ve güvenirlikleri sebebiyle döner makinelerde tercih edilen ve çok sıklıkla kullanılan elemanlardır. Rulmanların çalışma ömrü, makinenin ömrünü, yapılan işin hassasiyetini, zaman kaybını ve bakım masraflarını doğrudan etkilediği için önemli bir parametredir. Söz konusu aksaklıkların oluşmaması için, rulman arızalarının önceden belirlenmesi önemlidir. En etkili, en güvenilir ve en ekonomik bakım stratejilerinden biri olan“Condition-Based Monitoring”, bakım işlemini minimize etmek ve maliyeti azaltmak etmek için yaygın bir şekilde kullanılır. Ulaşılabilir pek çok Condition Monitoring (CM) metotları içerisinde, titreşim tabanlı metotlar, diğer metotlarla karşılaştırıldığında pek çok avantaj sunmakta ve bu nedenle de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında TÜVTÜRK Düzce araç muayene istasyonunda bulunan ve binek araçların fren testlerinin yapılmasında kullanılan fren test cihazının rulman titreşim genlik değerleri 1'er aylık periyotlarda 7 ay boyunca ölçülmüştür. Vibrotest 80 model titreşim ölçüm cihazı ile düzenli olarak aylık periyotlarda, fren test cihazı tamburunun bir rulman (SNR US205GG2) bağlantı yatağının üzerinden titreşim verileri alınmıştır. Aynı zamanda ölçüm yapılan tarihler arasındaki, fren test cihazında test yapılan araç sayısı da kayıt altında tutulmuştur. Elde edilen verilere uygulanacak FFT (fast fourier transform) ve zarf analizi ile rulman durumu zamana bağlı olarak incelenmiştir. Böylece fren test cihazı rulmanlarının kullanım ömrü zamana ve taşıt sayısına bağlı olarak belirlenmiştir. Rulman titreşim verileri fren test cihazının yüklü ve yüksüz çalışma koşullarında ölçülerek karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Rulman titreşim genliklerinin zamana bağlı olarak arttığı görülmüştür. Fren test cihazında kullanılan araç sayısı arttıkça rulmanda titreşim genlik değerlerinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ball bearings are frequently used and preferred elements in rotating devices due to their expansive loading capacity, low friction modulus and reliability. The operating lifespan of ball bearings is an important parameter, as it directly affects the lifespan of machine, work senstivity, time loss and maintentance costs. It is crucial to detect ball bearing defects beforehand in order to prevent relevant malfunctions. Condition –based monitoring that is the most efficient, reliable and economic maintenance strategy is widely used to minimize the maintenance process and reduce the costs. Among the most available Condition Monitoring (CM) methods, vibration based methods present a number of advantages as compared to other methods, therefore they are widely applied. Within the scope of this study, ball bearing vibration magnitude values of the brake tester device used for testing the brakes of the passenger cars in Düzce Vehicle Inspection Station (TÜVTÜRK) was measured in one-month periods during 7 months. Regularly in monthly periods, vibration data was obtained over a ball bearing link of brake tester rollers (SNPUS205GGL) by means of Vibrotest 80 model vibration meter. Also, the number of the vehicles tested with brake tester device was recorded during the months when measurement was performed. Ball bearing status was analysed regarding time by means of FFT ( Fast Fourier Transform) and envelope analysis to be applied on the data obtained. As a result, lifespan of brake tester ball bearings was determined depending on the time and the number of the vehicles. Ball bearing vibration data was analysed correlatively regarding the loaded and unloaded working conditions. Ball bearing vibration magnitude was observed to increase depending on the time. It was also observed that the more the number of the vehicles tested in the brake tester device, the more the ball bearing vibration magnitude increases.