Assessing the role played by Turkey's development aid on the progress of Somalia students: An emperical investigation
Somalili öğrencilerin gelişimi üzerinde Türkiye'nin kalkınma yardımlarının oynadığı rolün değerlendirilmesi: Bir ampirik araştırma
  1. Tez No: 579615
  2. Yazar: SHUKRİ NUR FARAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Somali, Afrika, Yardım kalkınması, insani, eğitim, TİKA, ticaret ilişkileri, Turkey, Somalia, Africa, aid development, humanitarian, education, TIKA, trade relations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez Somali'nin eğitim sistemine genel bir bakışa ve Somalili öğrencilerin gelişimi üzerinde Türkiye'nin kalkınma yardımları tarafından oynan role odaklanmaktadır. Aynı zamanda Somali'ye karşı Türk girişimlerini de ele alır, özelliklede Somali'ye yaptıkları yardımı ve tarihsel geçmişini. Türkiye'nin Somali'ye müdahil olmasının temelini inceler ve tasvir eder ve son on yılda ki bu ilişkilerin arkasındaki sebepleri ve yönleri eşit şekilde analiz eder. Bu çalışma Türkiye'nin Somali ile neden çok ilgilendiği sorusunu cevaplamaya çalışır. Diğer bir ifadeyle, AK Party dönemi esnasında yapılan daha fazla yardımı ve ilişkiyi inceler. Aynı zamanda Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilerin inşasında yardımların ana enstrüman olduğunu gösterir. Genel olarak, Somali ve Afrika ile Türkiye hiç bu kadar ilişkilerde bulunmamıştı. Türkiye Batı ülkelerine ve Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar gibi komşu ülkelere daha fazla ilgi gösterdi. Bu tez altı bölümden oluşmaktadır. Birincisi giriş bölümüdür. İkinci bölüm bazı anahtar kavramları tanımlamaktadır: Somali batık bir devlettir, Somali'nin ekonomisi, eğitimi, terörist gruplar, ve ülkedeki dış müdahaleler. Üçüncü bölüm yardımın ne olduğu, yardımı kimlerin verdiği ve aldığı, neden yardım verildiği, ne tür yardımlar verildiğine odaklanır. Dördüncü bölüm sömürgecilik döneminden itibaren ki Somali'deki eğitim sistemini ele alır. Beşinci bölüm de AKP Partisi döneminde Türkiye'nin Somali yardımlarına odaklanır. Bununla birlikte Türkiye'nin Somali ile ilişkilerine genel bir bakış sağlar. Türkiye'nin Somali'ye müdahil olması ve iki taraf arasında ilişkileri şekillendiren temel öğeleri ele alır. Altıncı bölüm mülakat ve sonuçtur. Veriler ve fikirler Türk üniversitelerinde bulunan Somalili öğrencilerden toplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is focused on an overview of Somalia's education system and the role played by Turkey's development aid on the progress of Somali students. It also duels on Turkish involvement towards Somalia, especially in terms of its aid to Somalia and their historical background. It portrays and examines the main essence of Turkey's involvement in Somalia, and equally analyses the main reason or aspects behind this relations within last decade. It tries to answer the questions of why Turkey has so much interest in Somalia now. In other words, it explores more the aid and their relation during the AK Party period. It also shows the aid aspects as the key instrument in building relations between Turkey and Somalia. Turkey was never a concern to its relationship with Somalia and Africa as whole. Turkey's paid more attention to its relations with Western countries, and its close neighbouring countries like Balkans Middle East, Central Asia, and the Caucasus. This thesis consists of six main sections. The first is the introduction section. The second section defines some key concepts like; Somalia is a failed state, Somali's economy, education, terrorist group, and foreign intervention in the country. The third section is focused on what is aid, who gives and receives aid, why aid is given, what kind of aid is given? The fourth section is on Somalia's education system since colonial period. The fifth section is also focused on Turkish aid toward Somalia in AK part's period. It also gives an overview of Turkey's relations with Somalia. Turkey's involvement to Somalia and the main elements shaping relations between both sides. The sixth section will be interview and conclusion. Data and ideas is collected from the Somalia students in Turkish universities.