Medya dünyasında tekelleşme: Türkiye örneği
Monopolization in the word of media: In the case of Turkey
  1. Tez No: 579614
  2. Yazar: TOKTOKAN AYTALİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA, PROF. DR. KORKMAZ ALEMDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tekelleşme, holding, kuvvet, medya gruplar, habercilik
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de tekelci yapı içinde işlev gören medya grupları hakkında yazıldı. Medya grupları içindeki firmalar arasında yatay, dikey, çapraz tekeller mevcuttur. Medya grupları iletişim dışından firmalara da sahiptir. Bu tür medya yapıları gazetelerin işleyişine, içeriğine, yayın kimliklerine olan etkisi incelendi. Medya şirketleri ülke kamuoyunu istediği gibi yönlendirmeyi, mümkün olan en geniş tüketici kitlesine ulaşmayı, reklam sektörü için spesifik tüketici kitlesi oluşturmayı ve daha da önemlisi egemen kültürleri ve değerleri bütün dünyada etkin kılmayı hedeflemektedir. Çalışma iki bölümden oluştu. Birinci bölümde tekelleşme ile ilgili ve tekelleşmenin ekonomisi ve siyasi nedenleriyle ilgili konular yazıldı; tekelleşmenin ortaya çıkış nedenleri kısaca ekonomi açıdan bakılıp incelendi. Günümüzde tekelleri hem büyük bankalara, hem de büyük işletmelere sahip oldukları için genel olarak ülke ekonomisi üzerinde söz sahibi olduğu gösterildi. Tekellerin ellerindeki bu ekonomik güç onlara siyasal bir kuvveti nasıl kazandırdığı Türkiye örneğiyle yazıldı. İkinci bölümde ise küreselleşme çağındaki medya sektöründeki eğilimler genel yazıldı ve 1980'li yıllardan itibaren Türk medya sektöründeki gelişmeler incelendi. Ayrıca da Türk medya gruplarına genel değerlendirme yapılarak medya tekellerin haberciliğe nasıl bir etkide bulunduğu ve kamuoyu oluşturmada ne kadar etkili olduğu bazı örnekler yardımıyla genel analiz yapıldı. Sonuç olarak medya gruplarının tekelci yapılar içinde yer almasının kitle iletişim araçların tarafsızlığını kaybetmesine neden olmuştur. Bu durum halkın medya aracılığı ile bilgi alma hakkını engellemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, media groups which function in monopolistic structures of Turkey have been studied. These media groups are composed of horizontal, vertical and cross monopolies. Besides communication, they owe companies too. Their impact of journalism, its contents and identity has been examined. Media companies can control public opinion easily, reach wide mass consumption, create specific mass consumption for advertisement area and aim to create dominant culture and values in the world. This study is composed of two parts. The first part is generally about monopolization and its economic and political reasons are discussed; the brief examination of reasons of occurrence of monopolization in economic terms has been discussed. It was shown that because monopoly owes big banks and enterprises, they are dominant on countries' economies. How this economic power has provided political power to these monopolies in Turkey has been examined. Sonuç olarak medya gruplarının tekelci yapılar içinde yer almasının kitle iletişim araçların tarafsızlığını kaybetmesine neden olmuştur. Bu durum halkın medya aracılığı ile bilgi alma hakkını engellemektedir. In conclusion, since media groups are involved in monopolistic structures, the neurality of mass media has been disappeared. This has prevented population to get information through mass media. Key concepts; Monopolization, holding, power, media groups, journalism