2017-2018 grip sezonunda 0-18 yaş arası çocuklarda komorbiditenin araştırılması
Investigation of comorbidity in children aged 0-18 during the 2017-2018 flu season
  1. Tez No: 579640
  2. Yazar: ONUR TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfluenza Virüsü, Komorbidite, Pediatrik Hastalar, Influenza Viruses, Comorbidity, Pediatric Patients
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
İnfluenza virüsleri Orthomyxoviridae ailesinde bulunan, segmentli, negatif iplikli, RNA virüsleridir. İnfluenza virüsleri genellikle öksürük ve diğer solunum yolu ile ilişkili semptomların olduğu hastalık tabloları yapar. İnfluenza virüsleri sistemik semptomlardan ateş, titreme, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, gastrointestinal rahatsızlıklar ve miyaljiye sebep olabilir. Çalışmamızda İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine gelen ve serviste yatan, Ekim 2017 ve Mayıs 2018 tarihleri arasında çeşitli klinik tablolarla başvuran 0-18 yaş grubundaki hastaların İnfluenza PCR test sonuçları hastane otomasyon sisteminden alınarak, hastaların geriye dönük klinik ve epidemiyolojik bilgileri değerlendirilmiştir. Çalışmada incelenen toplam hasta sayısı 880 olup tüm hastalar 0-18 yaş aralığındadır. Yaş grupları açısından hasta sayıları değerlendirildiğine; 444 hastanın 0-2 yaş aralığında, 256 hastanın 3-6 yaş aralığında, 117 hastanın 7-12 yaş aralığında ve 63 hastanın 13-18 yaş aralıklarında oldukları belirlenmiştir. Hastaların 499'u erkek, 391'i ise kadın hasta olup ayrıca 431 hastanın hastanede yatışının yapıldığı, 449 hastanın ise ayaktan başvuru yaptıkları tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 324'ünde (%36,8) en az bir komorbiditenin mevcut olduğu görülmüştür. Hastaların 157'sinde (%17,8) influenza pozitif saptanmış olup bu hastaların 92'si influenza A (H1N1), 57 hastanın influenza B, 8 hastanın ise influenza A (H3N2) açısındna pozitif bulundukları tespit edilmiştir. Yaş grupları açısından inceleme yapıldığında influenza pozitifliği 0-2 yaş grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunumuştur (p=0.001). Komorbiditeler açısından incelendiğinde ise astım ve metabolik hastalıklar İnfluenza pozitif grupta anlamlı olarak yüksek bulunmuş, diğer komorbiditeler açısından pozitif ve negatif grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamız ve benzer çalışmalar bir arada değerlendirildiğinde; influenza açısından araştırılacak hastaların komorbiditelerinin araştırılması, hastalığın seyrini, hastaneye yatış ihtiyacını ve süresini etkileyebilecek faktörler olduğunu ve bu hasta grubunda irdelenmesinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Influenza viruses are segmented, negative stranded RNA viruses in the Orthomyxoviridae family. Influenza viruses often cause diseases associated with cough and other respiratory symptoms. Influenza viruses may cause fever, chills, weakness, headache, dizziness, gastrointestinal disturbances and myalgia from systemic symptoms. In our study, The influenza PCR test results of patients aged 0-18 years who were admitted to the outpatient clinics of Pediatrics Department of Istanbul Medical Faculty between October 2017 and May 2018 were evaluated. The results were taken from the hospital automation system. In this study, the clinical and epidemiological data of these patients were evaluated retrospectively and their findings were obtained. The total number of patients was 880 and all patients were between 0-18 years of age. Considering the number of patients in terms of age groups; It was determined that 444 patients were between 0-2 years old, 256 patients between 3-6 years old, 117 patients between 7-12 years of age and 63 patients between 13-18 years of age. 499 of the patients were male and 391 were female and 431 patients were hospitalized and 449 patients were admitted as outpatients. At least one comorbidity was present in 324 (36.8%) of the patients included in the study. Influenza was found to be positive in 157 (17.8%) of the patients, and it was found that 92 of these patients were positive for influenza A (H1N1), 57 for influenza B and 8 for influenza A (H3N2). When examined in terms of age groups influenza positivity was found to be statistically higher in the age group of 0-2 (p=0.001). In terms of comorbidities, asthma and metabolic diseases were found to be significantly higher in the influenza positive group and no significant difference was found between the positive and negative groups in terms of other comorbidities.When our study and similar studies were evaluated together; the investigation of the comorbidities of the patients to be investigated in terms of influenza shows the importance of examining the course of the disease, the need for hospitalization and the duration of hospitalization and the importance of examining them in this patient group.