Beliren yetişkinlerde bağlanma ve romantik yalnızlık arasındaki ilişkide flört kaygısının aracı rolü
The mediating role of dating anxiety in the relationship between attachment and romantic loneliness among emerging adults
  1. Tez No: 579653
  2. Yazar: SEDA YONAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, bağlanma, flört kaygısı, romantik yalnızlık, Emerging adulthood, attachment, dating anxiety, romantic loneliness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın temel amacı beliren yetişkinlerde bağlanma ve romantik yalnızlık arasındaki ilişkide flört kaygısının aracı rolünün incelenmesidir. Çalışmada veriler İstanbul Üniversitesi'nin ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın çeşitli fakültelerinde lisans düzeyinde öğrenimine devam eden ve uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 455 beliren yetişkinin katılımıyla toplanmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği-Kısa Form, Flört Kaygısı Envanteri-Ergen Formu ve Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın temel amacı doğrultusunda, öncelikle beliren yetişkinlerin yaşlarının, cinsiyetlerinin ve beliren yetişkinlerin kaçınan bağlanma, kaygılı bağlanma, flört kaygısı değişkenlerinden aldıkları puanların romantik yalnızlık düzeylerini anlamlı bir şekilde yordayıp yordamadığı çok yönlü hiyerarşik regresyon analizi işlemi yapılarak incelenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre; romantik yalnızlık yaşla olumsuz; kaçınma, iletişim ve beğenilmeme kaygısı ile ise olumlu yönde ilişkilidir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise flört kaygısının bağlanma boyutları ile romantik yalnızlık arasındaki ilişkideki aracı rolü incelemek amacıyla oluşturulan yapısal eşitlik modeli test edilmiştir. Bu modele göre, kaygılı bağlanma boyutu ile romantik yalnızlık arasındaki ilişkinin flört kaygısı aracılığıyla tamamen doğrulandığı ve kaçınan bağlanma boyutu ile romantik yalnızlık arasındaki ilişkide flört kaygısının kısmen aracılık ettiği ortaya konmuştur. Çalışma sonuçları diğer çalışma sonuçları kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to analyze the mediating role of dating anxiety in the relationship between attachment and romantic loneliness among emerging adults. Participants were 455 emerging adults attending several faculties in Istanbul University and Istanbul University-Cerrahpasa. Socio-demographic Information Form, The Experiences in Close Relationship Scale-Short Form, The Dating Anxiety-Adolescent Form and Social and Emotional Loneliness Scale were used to collect the data. In the first phase of the study; ages, genders, attachment dimensions and dating anxiety scores were regressed on romantic loneliness via hierarchical regression analysis. Results of the analysis revealed a negative association of age with romantic loneliness and a positive association of attachment avoidance, communication anxiety and fear of negative evaluation with romantic loneliness. In the second phase of the study, a structural equation model was tested to explore the mediating role of dating anxiety in the relationship between attachment and romantic loneliness. The results of the structural equation model demonstrated that dating anxiety fully mediated the relationship between attachment anxiety and romantic loneliness and partially mediated the relationship between attachment aviodance and romantic loneliness.