Heykel sanatında kavram ve biçim olarak empati
Empathy as a concept and form in art of sculpture
- Tez No: 579694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Empati, Heykel Sanatı, Çağdaş Sanat, Empathy, Art of Scupture, Contemporary art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Empati kavramı insanın önemli yetilerinden biridir. İnsanın toplumsallığını devam ettirebilmesi için gerekli olan empati kavramı heykel sanatıyla etkileşimi bağlamında ele alınmış; çeşitleri ve empati ile karıştırılan diğer kavramlar psikoloji, sosyoloji, felsefe ve kuramsal diğer alanlardan yararlanılarak incelenmiştir. Sanatçının yaşamla ve toplumla kurduğu empatik duygulaşımın eser üretim sürecinde ortaya çıkan ve izleyiciyle buluşan duygu durumunun yarattığı izler, sanatçı, eser ve izleyici arasında oluşan empatik bağ irdelenmiştir. Sanatçı yaşadığı ya da yaşanılan bir olayla kurduğu empati duygusunu sanat eseri aracılığıyla biçim ve kavramlar üzerinden aktarır. İzleyici hem olayla hem de sanatçıyla empatik bir bağ kurar. Bu bağlamda, heykel sanatında empati kavramı, günümüz sanatına kadar olan süreç içerisinde sorgulanmış, incelenen kaynaklarla ve görsellerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of empathy, which is one of the most important qualities of mankind. It is one of the qualities necessary to maintain sociality of a person who is social being: Empathy… In this thesis, the concept of empathy was discussed in the context of the interaction with the art of sculpture; other concepts that are confused with Empathy and its varieties are examined and explained by benefiting from pyschology, sociology, philosophy and other theoretical fields. At the end of the Empathy felt by the artist with life and society, the empathic connection between the artist, the work, and the audience has been examined by following the traces created by the emotional state that emerged during the process of artistic production and met with the audience. The artist delivers the feeling of empathy that he or she has established with an event that is experienced or happened through the artwork to the viewers. Empathy is conveyed through forms and concepts in art. The audience creates an empathic connection with both the event and the artist. In this context, the concept of empathy in sculpture art has been questioned in the process up to today's art, supported with the resources and visuals examined.