Görsel medyanın çocuklar üzerindeki etkisi: Şiddet içerikli bilgisayar oyunları örneği
The influence of visual media on children: An example of violent computer games
- Tez No: 579693
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel Medya, Şiddet, Eğitici Bilgisayar Oyunları, Eğitici Olmayan Bilgisayar Oyunları, Okul Öğrencisi, Akademik Başarı, Saldırma, Visual media, Violence, Edifying computer games, Unedifying computer games, School children, Academic achievement, Aggression
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Aslına baktığımızda bilgisayar ve internet iletişimi kolaylaştırmak, bilgiye en hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlamak, paylaşımı arttırmak amacıyla keşfedilmiş ve insanlığın kullanımına sunulmuş, dolayısıyla da günümüz XXI yüzyılın en popüler kitle iletişim aracı haline gelmiştir. Ancak bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bilgisayar kullanma yaşının okul öncesi dönemlere kadar düştüğü saptanmıştır. Ayrıca orta okul öğrencileri bilgisayarı ders hazırlamak amacında değil chat ve bilgisayar oyunlarını oynamak amacıyla kullanmaktadır. Örneğin sabah“Okula gidiyorum”diye anne-babasını kandırarak evden çıkan çocuklar okula gitmeden internet ve oyun klüblerine gitmekte, günün büyük bir kısmını da orada oyun oynayarak, chat odalarında dolaşarak geçirmektedir. Tabii ki bazı zamanlarda evebeynlerden izin almayarak internet ve oyun klüblerinde geceleyen çocuklar bilgisayar oyunlarını, özellikle de şiddet içerikli bilgisayar oyunlarını oynayarak, chat odalarında dolaşarak, hatta pornografik web siteleri tarayarak geçirmektedir. Görüldüğü gibi ailenin, okulların ve toplumun vereceği terbiyeyi, sosyalleşmeyi günümüz dünyasında çocuklara kitle iletişim araçları böylece öğretmektedir. Bu tez çalışmasında şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocukların saldırgan davranışlar sergilemesiyle ilişkisi olduğu varsayılmaktadır. Eğer bu iki değişken arasında ilişki varsa şiddet içerikli bilgisayar oyunları çocukların ruhsal, zihinsel ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir kanısına varabiliriz. Bundan dolayı bu araştırmada (1) öğrencilerin hangi tür oyunları daha çok tercih ettikleri; (2) öğrencilerin seçtiği oyunları hangi amaçlarla oynadıkları; (3) şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocuklarda sosyal-psikolojik değişiklikler yaratıp yaratmadığı; (4) şiddet içerikli bilgisayar oyunlarındaki baş karakterlere öğrencilerin kendilerini benzetip benzetmediği incelenmiştir. Bu sorun medya şiddeti ile bireyde gözlemlenen şiddetli davranışları açıklayan Sosyal-Bilişsel Öğrenme Kuramı, Taklit Kuramı, Duyarsızlaştırma Kuramı, Üçüncü Değişken Kuramı, Sosyal Karşılaştırma Kuramı ve Yetiştirme Kuramından yola çıkılarak Kırgızistan, Bişkek şehrindeki oyun klüplerinde çok oynanan eğitici olmayan bilgisayar oyunları esasında incelenmiştir. Çalışmanın çözümleme kısmı ise anket, gözlem ve içerik analiziyle yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Actually the computer and internet have been discovered in order to facilitate communication, to reach the information quickly and to share information with others. After a period of time computer and internet have become the most popular mass media of XXI century. However, with widespread use of computers the computer use has dropped to pre-determined periods. Especially school children use it not to prepare the home tasks, but to chat and to play computer games. For example, every morning when children go out they finagle the parents by saying 'I'm going to school' and they go to internet and game clubs. And there they spend a big part of the day by playing games and by chatting in chat rooms. Of course, sometimes without permission of parents they can overnight in game clubs and they spend the night by playing violent computer games, by chatting, even they can visit some pornographic web sites. As we know from this situation, nowadays not family, school and society teach the child how to behave, how to speak and how to become socialized man, but today's mass media teaches him by giving different information. In this study, we assume that there has a relationship between violent computer games and children's aggressive behaviors. If there has a relationship between two variables, so we can say that violent computer games adversely affect children's spiritual, mental and physical development. Therefore, in this study we tried to examine that (1) What kind of games are more preferred by children; (2) For which purposes they play these selected games; (3) Do violent computer games create some changes on children's sociopsychological behaviors or not; (4) Do children assimilate themselves to the characters in violent computer games or not. We tried to resolve this issue by some theories which describe a relationship between media violence and individual's violent behavior. These theories are: Social- Cognitive Learning Theory, Desensitization Theory, Third Variable Theory, Social Comparison Theory and Cultivation Theory. Beside of that we tried to investigate the unedifying computer games which are most played in the game clubs of Bishkek city. The analyses part of work was conducted of questionnaire, observation and content analysis.