Bir üniversitede öğrenim gören öğrencilerin beslenme ile ilgili bilgi ve tutumları
Undergraduate students' attitudes towards nutrition
- Tez No: 579696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Beslenme: Öğrenci, Nutrition, student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma; Bu çalışma; Konya ili Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsünde lisans düzeyinde eğitim veren birinci öğretim öğrencilerinde okuyan öğrencilerin beslenme ile ilgili bilgi ve tutumlarını tespit edilebilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Araştırmanın evrenini; Konya ili merkezinde bulunan Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsünde bulunan Fakültelerde 600 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma evrenini, 2017–2018 eğitim ve öğretim yılında Selçuk Üniversitesi'nde lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerde birinci öğretimde eğitim gören 28227 öğrenci oluşturdu. Örneklem büyüklüğü güven aralığı % 95, alfa hata payı %5, beta hata payı %10, %10 sapma, bilinmeyen prevalans (% 50) değerleri ve desen etkisi“iki”alınarak hesaplandı. Buna göre en küçük örnek büyüklüğü 259 olarak belirlendi. Desen etkisi 2 alındı. Buna göre en az 518 kişiye ulaşılması gerektiği hesaplandı. Anketlerin doldurulması esnasında bazı aksaklıkların olabileceği ve anketlerin iptal edilebileceği düşünülerek toplam 600 öğrenciye ulaşılmasına karar verildi. Selçuk Üniversitesi'nde 2017-2018 eğitim öğretim yılında lisans öğrenimine devam eden öğrencilerin fakülteye dağılımı Selçuk Üniversitesi Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan elde edildi. Belirlenen örnek fakültelere ağırlıklandırıldı. Ankete başlamadan önce etik kurul izni alınmış, veriler, öğrenciler ile yüz yüze görüşme yoluyla, onamları alındıktan sonra, sosyo-demografik özelliklerini ve beslenme bilgi tutumlarını belirlemek amacıyla üç ölçekten oluşan 49 soru ile toplanmıştır. Araştırma verileri toplanırken araştırmacı tarafından öğrencilerin girişimlerine ve tanılarına hiçbir müdahalede bulunulmamış, değerlendirme personelin kendisinin koyduğu ön tanıya göre yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine both the attitudes and the knowledge of the daytime undergraduate students towards nutrition at Selcuk University in Konya. The population of the study comprised 600 students who attended the faculties taking part in the campus area of Selcuk University, Konya. The population of the study consisted of the 28227 daytime undergraduate students in 2017-2018 academic year. The sample size was determined with a confidence interval of % 95, a p-value of % 5, a false negative of % 10, a deviation of % 10, an unknown prevalence of % 50, and a design effect of 2. As such, the minimum sample size was determined as 259. The design effect was taken as 2, which made it necessary to reach a minimum amount of 518 participants. In view of any unexpected loss of the questionnaires it was decided to reach a minimum amount of 600 participants. The faculty distributions of the undergraduate students of 2017-2018 academic year at Selcuk University were obtained from the Registrar's Office of Selcuk University and were weighted to the sample faculties. The ethical clearance of the current study was secured from the administrative authority of the relevant institutions. After taking the consent of the participants, the data were obtained through an interview process via a 3 section 49 item multi-dimensional scale aimed for determining both the socio-demographic characteristics of the participants and their attitudes towards nutrition. No external intervention to the participants was allowed during the data gathering of the present study. The entire evaluation procedure was carried out in strict compliance with the pre-determined norms of the study.