Dezavantajlılık ve yabancı öğrenciler: Türkiye'de yükseköğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler üzerine bir saha çalışması
To be a foreign student in Turkey: Fieldwork on Azerbaijani students who study in Antalya
  1. Tez No: 742199
  2. Yazar: RZA BEDİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycanlı öğrenciler, yabancı öğrenci sorunları, uluslararası eğitim, dezavantajlı gruplar, Azerbaijani students, foreign student problems, international education, disadvantaged groups
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Son yıllarda dünya genelinde uluslararası öğrenci hareketliliği hız kazanmakta ve buna bağlı olarak Türkiye'de de yabancı uyruklu öğrenci sayısı giderek artmaktadır. Fakat literatürde yabancı öğrencileri dezavantajlı grup olarak inceleyen çalışmanın az sayıda olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yükseköğrenim gören Azerbaycanlı öğrencilerin dilsel, akademik, sosyo-kültürel, yaşamsal, psiko-sosyal sorunları ile bu sorunları ortaya çıkaran etkenleri incelemektir. Araştırmada, uluslararası öğrencilerin sorunlarını tespit etmek amacıyla hazırlanan soru formu yardımıyla 2021- 2022 öğretim yılında Türkiye'nin 31 farklı ilinde ikamet eden 390 Azerbaycanlı öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırma, tarama modelinde yürütülmüş nicel bir çalışmadır. Elde edilen veriler varyans analizi (ANOVA), tukey ve games-howell çoklu karşılaştırma testleri, çapraz tablolar ve bağımsız gruplar t testi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılım sağlayan öğrencilerin büyük bir bölümü İstanbul Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesinde öğrenim görmektedir. Azerbaycanlı öğrencilerin Türkiye'de en çok karşılaştıkları sorunlara yönelik bulgulara bakıldığında, bu öğrencilerin dilsel açıdan benzer kelimeleri hatalı kullanma ve bununla ilişkili olarak yanlış anlaşılma sorunu, akademik açıdan üniversite tercihlerine ilişkin yanlış yönlendirilme, üniversiteler ve öğrenim görülen bölümler hakkında bilgi yetersizliği sorunu, kültürel farklılık açısından beslenme sorunu, ekonomik açıdan kira sorunu, psikolojik açıdan ise kaygı sorunu yaşadıkları ön planda gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, her ne kadar aynı etnik kökenden farklılaşan iki toplum olsa da Türkiye'deki Azerbaycanlılar 'yabancılar' olarak tanımlanabilir ve her 'yabancılık' aslında dezavantajlılığı ortaya çıkaran bir olgu olarak kabul edilebilir. Bu çalışmayla Türkiye'de yükseköğrenim gören Azerbaycanlı öğrencilerin problemlerinin ve bu sorunlara sebep olan etkenlerin belirlenmesiyle yabancı öğrencilerin karşılaşabilecekleri sorunlara yönelik literatür zenginleştirilmesi sağlanmış, Azerbaycan ve Türkiye'de konuyla ilgili yetkili kurumların konuya ilişkin daha net verilere ulaşması için bir kaynak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, international student mobility has been gaining momentum across the world and accordingly, the number of foreign students in Turkey has been increasing. However, there are few studies in the literature that examine foreign students as a disadvantaged group. The aim of this study is to examine the linguistic, academic, sociocultural, vital, psycho-social problems of Azerbaijani students studying higher education in Turkey and the factors that cause these problems. In the study, data were collected from 390 Azerbaijani students residing in 31 different provinces of Turkey in the academic year 2021- 2022 with the help of a questionnaire prepared to identify the problems of international students. The research is a quantitative study conducted in the survey model. The data obtained from the questionnarie were interpreted using analysis of variance (ANOVA), tukey and games-howell multiple comparison tests, cross tabulations and independent groups t test. According to the research findings, the majority of the participating students are studying at Istanbul University and Akdeniz University. When we look at the results regarding the most common problems faced by Azerbaijani students in Turkey, it is observed that these students have the problem of misusing linguistically similar words and being misunderstood as a result, being misguided about their university preferences academically, lack of information about universities and departments, nutrition problems in terms of cultural differences, rent problems in terms of economic problems, and anxiety problems in terms of psychological problems. In conclusion, although they are two differentiated societies of the same ethnic origin, Azerbaijanis in Turkey can be defined as 'foreigners' and every 'foreignness' can be considered as a phenomenon that causes disadvantage. By identifying the problems of Azerbaijani students studying higher education in Turkey and the factors that cause these problems, the literature on the problems that foreign students may face has been enriched, and a resource has been created for the competent institutions of Azerbaijan and Turkey to access clearer data on the subject.