19. yüzyıldan günümüze dijitalleşen resim sanatı
The art of painting digitali̇zed from 19th century to present day
  1. Tez No: 579697
  2. Yazar: MUZAFFER FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Dijital resim, Modern sanat, Paintig, Digital painting, Modern art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Fransız Devrimi'yle birlikte skolastik düşüncenin toplum üzerindeki etkisinin azalması, bireyin düşündüklerini özgür bir şekilde ifade edebilmesini sağlamış, sanat ve bilim özgürlüğüne kavuşmuştur. Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yaşanan toplumun siyasal, sosyal ve kültürel yapısındaki hızlı değişimler sanat pratiğini ve sanatçının ifade biçimlerini doğrudan etkilemiştir. Fransız Devrimi'yle başlayan bu süreç Sanayi Devrimi ile devam ederek modern toplumun temellerini atmış ve beraberinde birbirinin öncüsü sayılabilecek birçok sanat akımının ortaya çıkmasını tetiklemiştir. 20. yüzyılın son çeyreğinde ise teknolojik gelişmeler ışığında çeşitli dijital araçlar geliştirilmiş ve sanatsal pratiğe entegre edilmiştir. Ortaya çıkan bu yeni eğilimler, resimsel araçların ve ortamların değişmesine neden olmuş, sanatçının uygulama yüzeyi ile birlikte kullandığı araçlarda dijitalleşme süreci içerisine girmiştir. Araştırma kapsamında, resim sanatının dijitalleşme süreci Fransız Devrimi'nden başlayarak, 21. yüzyıl post-dijital toplumsal yapı kapsamında değerlendirilmiş ve kişisel uygulamalar araştırma kapsamına uygun şekilde üç ana başlık adı altında sergilenmiştir.
Özet (Çeviri)
The decrease in the effect of scholastic thoughts on society along with the French Revolution helped individual to express freely what he/ she thought, art and science became liberated. Rapid changes in political, social, cultural structures of the society in Europe in 18th and 19th centuries directly affected the ways of expression of artists and artistic practices. This process starting through the French Revolution laid the foundations of modern society by being followed by Industrial Revolution and along with these; it triggered the occurrence of many artistic movements which can be accepted as the pioneers of each other. In the last quarter of the 20th century, digital tools were developed in the light of technological developments and they were integrated into artistic practices. These new trends have caused painterly tools and spheres to chance, the tools, as well as the surface of practice, which are used by the artists entered into the process of digitalization. As a part of this research, digitalization process of the art of painting was analyzed starting from the French Revolution, as a part of 21st century post-digital social structure and personal practices were presented under three main headings in accordance with the context of the research.