Real textile wastewater treatment by application of combined processes on corncob based materials
Tekstil endüstrisi gerçek atık suyunun mısır koçanından hazırlanan malzemeler varlığında çeşitli prosesler ile arıtımı
  1. Tez No: 579738
  2. Yazar: FEHMİYE GÜL TOKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYDA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katalitik ıslak hava oksidasyonu, foto-Fenton benzeri oksidasyon, adsorpsiyon, mikrobiyal yakıt hücresi, Catalytic wet air oxidation, photo-Fenton like oxidation, adsorption, microbial fuel cell
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, gerçek tekstil atık suyundan tarımda kullanılmak üzere sulama suyunun elde edilmesi amacıyla ileri oksidasyon, adsorpsiyon ve mikrobiyal yakıt hücresi yöntemlerinin dizilimleri ile oluşturulan hibrit arıtma sisteminin geliştirilmesi ve uygulamaları hedeflenmiştir. Ekonomik bir hibrit süreci geliştirebilmek, enerji tasarrufu sağlamak ve katı atık miktarını en aza indirmek için; ileri oksidasyon (foto-Fenton benzeri ve katalitik ıslak hava oksidasyonu), adsorpsiyon ve mikrobiyal yakıt hücresi (MYH) yöntemleri kullanılmıştır. Mısır koçanından elde edilen aktif karbon ve bu aktif karbonları destek malzemesi olarak içeren BiBO3 (B: Fe, Ni) heterojen katalizörler kullanılmıştır. Sentezi gerçekleştirilen mısır koçanı aktif karbonun ve katalizörlerin karakterizasyonu taramalı elektron mikroskobu (SEM), yüzey alanı ölçümü (BET) ve termogravimetrik analizler ile geçekleştirilmiştir. Buna göre, katalitik ıslak hava oksidasyonu ile başlayan arıtmada en iyi toplam organik karbon (TOK) giderimi nikel içeren katalizör ile sağlanmıştır. Foto Fenton benzeri oksidasyonla başlayan arıtmada ise demir içeren katalizör seçilmiştir. Elde edilen aktif karbon kullanılarak gerçekleştirilen adsorpsiyon aşamasının sonunda % 75-83 TOK giderimi, % 40-49 kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderimi sağlanmıştır. MYH yöntemi hibrit prosesinin son basamağı olarak uygulanmıştır. Adsorpsiyon aşamasından sonra, renk, bulanıklık ve TOK için sulama suyu standartları sağlanmış olup, MYH yönteminin son aşamada bulanıklık üzerinde olumsuz bir etkisinin olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, teksil suyunun arıtılması için ileri oksidasyon işlemleri (foto-Fenton benzeri ve katalitik ıslak hava oksidasyonu), adsorpsiyon, ve mikrobiyal yakıt hücresi (MYH) yöntemleri kullanılarak ucuz, çevre dostu ve katı atık miktarı azaltmayı hedefleyen yeni bir hibrit arıtma yöntemi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to develop and implement hybrid treatment system which is consisting of advanced oxidation, adsorption and microbial fuel cell methods in order to obtain agricultural irrigation water from pre-treated textile wastewater. In order to develop a hybrid process that is economical, energy-saving and minimizes the amount of solid waste; advanced oxidation processes (catalytic wet air oxidation and photo-Fenton like oxidation), adsorption and microbial fuel cell (MFC) methods were used. Corncob activated carbon adsorbents and catalysts with active site BiBO3 (B:Fe,Ni) on corncob activated carbon were synthesized order to perform the methods. Characterization of synthesized corncob active carbon and catalysts was performed by scanning electron microscopy (SEM), surface area measurement (BET) and thermogravimetric analysis. On the path starting with catalytic wet air oxidation; the best total organic carbon (TOC) removal was achieved with the nickel-containing and corncob based catalysts and another path that was started with photo-Fenton like oxidation, iron-containing and corncob based catalyst is selected. Adsorption studies were carried out with activated carbon obtained by corncob. At the end of adsorption step, 75-83% of TOC removal, 40-49% of chemical oxygen demand (COD) removal were obtained. The microbial fuel cell (MFC) method was applied as the last step of the hybrid process. After the adsorption step, irrigation water standards met color, turbidity and TOC but it was observed that the MFC method increased the turbidity at the final stage. As a result, a new hybrid treatment method aiming low cost, minimum solid waste and environmentally friendly has been developed by using advanced oxidation processes (photo-Fenton-like oxidation and catalytic wet air oxidation), adsorption, and MFC methods for the treatment of real textile water.