Okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğrenen özerkliğini destekleme davranışları arasındaki ilişki
The relationship between problem solving skills of pre-school teachers and their behaviors supporting learner autonomy
- Tez No: 579798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi öğretmeni, problem çözme, öğrenen özerkliği, pre-school teacher, problem solving, learner autonomy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğrenen özerkliğini destekleme davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde görev yapan olan 821 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden“Basit Tesadüfi Örnekleme”yöntemiyle seçilen 300 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada Heppner ve Peterson (1993) tarafından geliştirilmiş ve Türkçeye uyarlaması Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan“Problem Çözme Envanteri”ile Oğuz (2012) tarafından geliştirilen“Öğrenen Özerkliğini Destekleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerilerine ilişkin görüşlerinin yüksek düzeyde olduğu, öğrenen özerkliğini destekleme davranışlarına ilişkin görüşlerinin ise“her zaman”düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin problem çözme becerilerine ait görüşlerinin, mesleki kıdemlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Bununla birlikte öğretmenlerin öğrenen özerkliğini destekleme davranışı görüşlerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Son olarak araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğrenen özerkliğini destekleme davranışları arasındaki negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between the problem-solving skills of pre-school teachers and their behaviors supporting learner autonomy. The research was designed in the relational screening model. The study population of the study consists of 821 pre-school teachers who work in Dulkadiroğlu and Onikişubat central districts of Kahramanmaraş province in the 2018-2019 academic year. The sample of the study consists of 300 preschool teachers selected from the universe using“simple random sampling method”. In the study, the“Problem Solving Inventory”developed by Heppner and Peterson (1993) and adapted to Turkish by Şahin, the“Problem Solving Inventory”, which was developed by Sahin and Heppner (1993), and the“Learning Autonomy Support Scale”developed by Oğuz (2012) were used. According to the results of the study, it was found that the opinions of pre-school teachers regarding the problem solving skills were high and their opinions regarding the behaviors supporting the learner autonomy were at the level of“ always”. In addition, it was noted that there was a significant difference regarding the opinions of teachers about problem solving skills with respect to Professional seniority. On the other hand, a significant difference was found for the opinions of the teachers' support for the learner autonomy with respect to gender variable. Finally, a negative correlation was found between the problem-solving skills of the pre-school teachers and the behaviors of supporting the learner autonomy.