Yabancı portföy yatırımları ve borsa performansı ilişkisi: BIST üzerine bir uygulama
The relationship between foreign portfolio investment and stock market performance: An application on BIST
- Tez No: 579805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA MUMCU KÜÇÜKÇAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BIST100, Yabancı Portföy Yatırımları, ARDL, Eşbütünleşme, BIST100, Foreign Portfolio Investments, ARDL, Cointegration Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yabancı portföy yatırımları, finansal küreselleşme ile birlikte özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde önemli bir finansman kaynağı haline gelmiştir. Finansal piyasaların likiditesini artırarak sermaye piyasalarının derinlik kazanması açısından yabancı portföy yatırımları etkin bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, yabancı portföy yatırımları ile Borsa İstanbul getiri endeksi arasındaki ilişkiyi ölçmektir. 2005:01 - 2018:12 dönemine ilişkin aylık verilerin kullanıldığı çalışmada kısa ve uzun dönemde ilişkiyi inceleyen ARDL (Auto Regressive Distrubuted Lag Models) yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada iki ayrı model kurularak ilişki çift yönlü incelenmiştir. Yabancı portföy yatırımlarının bağımlı değişken olduğu modelde; Borsa İstanbul getiri endeksinin yabancı portföy yatırımlarını, kısa dönemde pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Borsa İstanbul getiri endeksinin bağımlı değişken olduğu ikinci modelde ise; yabancı portföy yatırımlarının, Borsa İstanbul getiri endeksini hem kısa hem de uzun dönemde pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca, kontrol değişken olarak eklenen enflasyonun, uzun dönemde hem yabancı portföy yatırımlarını hem de Borsa İstanbul getiri endeksini etkilediği görülmüştür. Döviz kurunun ise, uzun ve kısa dönemde Borsa İstanbul getiri endeksini etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, yabancı yatırımcının Borsa İstanbul getiri endeksini takip ettiği ve aynı zamanda Borsa İstanbul getiri endeksini etkilediği şeklinde açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Foreign portfolio investments, especially with financial globalization has become an important source of financing in developing countries such as Turkey. Foreign portfolio investments play an active role in increasing the liquidity of financial markets and gaining depth in capital markets. The aim of this study is to measure the relationship between Borsa İstanbul return index and foreign portfolio investments. 2005: 01 - 2018: In this study, monthly regressive distrubuted lag models (ARDL) were used. In this study, two separate models were established and the relationship was examined in two ways. In the model in which foreign portfolio investments are dependent variables; It has been determined that Borsa İstanbul return index affects foreign portfolio investments positively in the short term. In the second model, where Borsa İstanbul return index is a dependent variable; foreign portfolio investments positively affected Borsa İstanbul return index in both short and long term. Moreover, inflation, which was added as a control variable, affected both foreign portfolio investments and Borsa İstanbul return index in the long run. On the other hand, it was found that the exchange rate affected the Borsa Istanbul return index in the long and short term. These results can be explained that foreign investors follow Borsa İstanbul return index and also affect Borsa İstanbul return index.