Ödemiş'te Osmanlı Dönemi mimarisi
Architecture of Ottoman in Ödemiş
- Tez No: 579807
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRAY ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Ödemiş, Mimari, Ottoman, Ödemiş, Architecture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan Türk-İslam Sanatı, Osmanlılar zamanında yerli, yabancı ustaların ve farklı coğrafyaların etkisiyle mimari ve süsleme özelliklerini sentezleyerek mimariyi zengin bir görünüme kavuşturmuştur. Ege Bölgesi'nin önemli şehirlerinden olan İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi tarihsel süreç içerisinde farklı kültürlerin egemenliğine girmiş bir bölgedir. Bu bakımdan birçok kültüre ev sahipliği yapan Ödemiş, geçmişe tanıklık yapan maddi kültür varlıklarıyla günümüzde de bu önemini korumaktadır. Gerek sivil, gerekse dini mimari yapılarıyla Ödemiş'in silüetinde önemli iz bırakan Osmanlı Dönemi eserleri tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Ödemiş'te bulunan Osmanlı Dönemi Eserleri, Osmanlı mimarisinin her dönemine vurgu yapan hem geleneksel mimarisiyle, hem de geç dönem özelliğinde yapılmış özgün örnekleriyle temsil edilmiştir. Döneme ait dini ve sivil yapılarda bunu görmek mümkündür. Bu çalışma 2015 yılında lisans bitirme tezim olan“ Ödemiş'te Osmanlı Dönemi Camileri”adlı tez çalışmamdan yola çıkılarak hazırlanmıştır. Bölge de yapılan çalışmalarda Osmanlı dönemine ait eserlerin incelendiği bütün bir çalışmanın olmaması bu tezin hazırlanmasında önemli bir etken olmuştur. Ödemiş'te bulunan Osmanlı Dönemi Eserleri başlığıyla ele aldığımız bu çalışmada on beş adet camii, üç medrese yapısı, üç hamam, dört çeşme, kütüphane ve çarşı yapısı incelenmiştir. İncelenen bu eserler, birbirleriyle benzerlik gösteren süslemelerinin yanı sıra, her biri kendi ölçeğinde farklı mimari kompozisyonları bünyesinde barındıran özellikleriyle de dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish-Islamic Art, which has an important place in the history of art, has brought the architecture to a rich appearance by synthesizing the architectural and decorative features with the influence of local, foreign masters and different geographies. Ödemiş district, one of the most important cities of the Aegean Region, is a region that has been dominated to Izmir by different cultures in the historical process. In this respect, Ödemiş, which hosts many cultures, maintains this importance with its material cultural assets that bear witness to the past. The works of the Ottoman Period, which left important traces in the silhouette of Ödemiş with both civil and religious architectural structures, constitute the subject of our thesis. The Ottoman Period Works found in Ödemiş were represented with both traditional architecture and the late period features which emphasized every period of Ottoman architecture. It is possible to see this in the religious and civil structures of the period. This study was prepared based on my thesis study named“Ödemiş'te Osmanlı Dönemi Camileri”The lack of an entire study examining the works of the Ottoman period in the studies conducted in the region has been an important factor in the preparation of this thesis. In this study, fifteen mosques, three madrasah structures, three baths, four fountains, library and bazaar structure were examined. These artifacts are noteworthy in terms of decorations that are similar to each other, but also each with their own scale of different architectural compositions.