Cam sanatında soğuk cam şekillendirme tekniklerinin gelişimi ve kişisel uygulamalar
Development of coldworking glass techniques and personal applications
- Tez No: 579916
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cam sanatı, Soğuk cam şekillendirme, Kazıma, Kesme, Oyma, Glass art, Coldworking glass, Engraving, Cutting, Carving
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Soğuk cam şekillendirme teknikleri; finisaj yapmak, biçimlendirmek ve dekore etmek için eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. İlk uygulama örneklerinden itibaren soğuk cam şekillendirme teknikleri de tıpkı kullanılan camlar, aletler ve uygulama biçimleri gibi teknik ve teknolojik gelişmelere paralel olarak değişmiştir. Aynı zamanda sanatsal ifade biçimleri de sosyal ve ekonomik değişimlere paralel olarak değişmiştir. Bu tezde soğuk şekillendirme tekniklerinin cam sanatı tarihi içindeki önemini vurgulamanın yanı sıra, ele alınan konu hakkında Türkçe kaynak eksikliğini gidermek amaçlanmıştır. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde soğuk cam şekillendirme tekniklerinin eski dönemlerden günümüze kadar olan tarihsel gelişimi ele alınmaktadır. İkinci bölümde, tekniklerin uygulanmasını mümkün kılan aletlere ve temel çalışma prensiplerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde soğuk cam şekillendirme teknikleri ve farklı ifade biçimleri anlatılmaktadır. Tezin dördüncü ve son bölümünde; tez kapsamında gerçekleştirilen kişisel uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Coldworking glass techniques have been used since ancient times for finishing, shaping and decorating the glass. From the first application examples, coldworking glass techniques have changed in parallel with the technical and technological developments such as the glass, tools and application forms used. At the same time, artistic expressions have changed in parallel with social and economic changes. In this thesis, in addition to emphasizing the importance of coldworking glass techniques in the history of glass art, the aim is to eliminate the lack of Turkish resources on the subject. The first part of the study, which consists of four main sections, deals with the historical development of the cold working glass techniques from the ancient times to the present. In the second chapter, the tools and the basic operating principles are explained. In the third chapter, coldworking glass techniques and different expressions are explained. In the fourth chapter, the personal applications of the researcher are included.