Sosyal bilgiler ders kitaplarının değerler eğitimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of textbooks of social studies in terms of values education
- Tez No: 579934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BELDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Ders kitabı, Sosyal Bilgiler, Öğretmenler, Value, Textbook, Social Studies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı'nda yer alan değer ifadelerinin sosyal bilgiler ders kitaplarına nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda 4. ve 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları değerler açısından incelenmiş ve 4. sınıf öğretmenleri ile 5. sınıf sosyal bilgiler öğretmenlerinin ders kitaplarında yer alan değerler ile ilgili görüşmeleri alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve görüşme kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri esas alınmıştır. Araştırma sonucunda ders kitaplarının değerler yönünden zengin olduğu tespit edilmiştir. Değer ifadelerinin ders kitaplarında yer alma biçim olarak daha çok metin içinde yer aldıkları belirlense de yeterli miktarda görsel materyalde de yer verildiği saptanmıştır. Ayrıca değer ifadelerinin yer alma biçimini örneklendirmede 4. sınıf öğretmenlerinin 5. sınıf sosyal bilgiler öğretmenlerine göre daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. 5. Sınıf sosyal bilgiler öğretmenlerinin 4. sınıf öğretmenlerine göre değer ifadelerini doğru bir şekilde ifade ettikleri tespit edilmiştir. Öğretmenlere özelde değerler eğitimi genelde ise öğretim programının diğer unsurlarının tanıtımı ile ilgili eğitimler verilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal how the value expressions in the Social Studies Course Curriculum are reflected in social studies textbooks. In this respect, 4th grade and 5th grade social studies textbooks were examined in terms of values and interviews were made about the values of 4th grade teachers and 5th grade social studies teachers in the textbooks. In this research, document analysis and interview were used among qualitative research methods. Content analysis and descriptive analysis methods were used to analyze the data. As a result of the research, it is determined that the textbooks are quite rich in terms of values. Although it was determined that the value expressions were included in the textbooks as a way of taking place in the text, it was determined that there was enough visual material.. In addition, it was determined that 4th grade teachers were more successful than the 5th grade social studies teachers in order to illustrate the way in which the value expressions were included. It was determined that the 5th grade social studies teachers correctly expressed their value expressions according to the 4th grade teachers. In this context, it can be said that 5 th grade social studies teachers know the curriculum better. Teachers can be provided with values education in particular, and generally with the introduction of other elements of the curriculum.