Yeni dönem Alman gerçekçi televizyon dramalarında kanun insanlarının profili
Profile of the law people in the recent realistic television dramas
  1. Tez No: 580004
  2. Yazar: BETÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Dışavurumculuğu, İtalyan Yeni Gerçekçiliği, Alman Gerçekçiliği, Dark, Dogs of Berlin, Perfume, Yeni İletişim Teknolojileri, Metinlerarasılık, Netflix, German Expressionism, Italian Neorealism, German Realism, Dark, Dogs of Berlin, Perfume, New Communication Technologies, Intertextuality, Netflix
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sinema, çeşitli kuram ve anlayışların verdiği şekillenmeyle dönüşümüne son vermemiş bir sanattır. Lumiere Kardeşler'in 1895 yılında başlattığı kabul görülen bu serüven günümüze kadar farklı ülke sinemalarında çeşitli kuram ve anlayışlara göre yapılmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu anlayışlar değişimini sürdürmeye devam etmektedir. Çalışmada çeşitli televizyon platformların ortaya çıkışıyla birlikte televizyonda kabul görülen anlayışların değişimi incelenmektedir. Çalışma,“Yeni Dönem Alman Gerçekçiliği”ana başlığı çerçevesinde ele alınmaktadır. Alman Dışavurumculuğu ve İtalyan Yeni Gerçekçiliği'nden bahsedilerek; Dark (2017), Dogs of Berlin (2018) ve Perfume (2018) dizilerinin bu akımlarla karşılaştırılması yapılmakta ve postmodernist ögelerle olan ilişkisi tartışılmaktadır. Bu dizilerde günümüze kadar iktidar, güç temsili, sağduyulu ve iyi görülen kanun insanı profili incelemelerine yer verilmiştir. Bu incelemeler sonucu kabul görülen kanun insanı profilinin ana akımdakilerden farklı kodlandığı ortaya çıkmıştır. İncelemeler sonucunda Alman Gerçekçiliği anlayışının ortaya çıktığı tartışılmaktadır. Alman Gerçekçiliği, Alman sinemasının daha önceki anlayışı olan dışavurumculuktan uzaktır. İtalyan Yeni Gerçekçiliği'nden etkilenmiş olan anlayış postmodernisttir.
Özet (Çeviri)
Cinema is an art that has not ceased to be transformed by the formation of various theories and understandings. This adventure, which was accepted to be initiated by the Lumière Brothers in 1895, has been carried out according to various theories and understandings in different countries' cinemas. With the expansion of new communication technologies, these approaches continue to change. In this study, the change of the concepts that are accepted on television with the emergence of various television platforms are examined. The study is handled within the framework of the New Era German Realism. After discussing German Expressionism and Italian New Realism, TV series as Dark (2017), Dogs of Berlin (2018) and Perfume (2018) are compared with the postmodernist elements. The analysis of the profile of law people, which has been seen as prudent, the state power, and net to the human rights has been included in this study. It has been found out that the profile of the law person accepted as a result of this study is coded differently from the mainstream. It is argued that the German Realism understanding emerged as a result of this thesis. German realism is far from the expressionism of the earlier understanding of German cinema. This cinematic movement influenced by the Italian New Realism can be also postmodernist.