Kolajın baskıresime yansımaları
The reflections of collage on printing arts
  1. Tez No: 580007
  2. Yazar: ZEKİYE KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. SAİME DÖNMEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kolaj 1, Baskıresim 2, Resimsel Kolaj 3, Fotografsal Kolaj 4, Grafiksel Kolaj 5, Collage 1, Printing Arts 2, Pictorial Collage 3, Photographic Collage 4, Graphically Collage 5
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kolaj Fransızca“collage”yapıştırma anlamında ve düşünce anlayışı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolaj örneği sayılabilecek işlere MÖ IV. ve III. yüzyılda kurganlarda bulunan aplike örtülerde rastlanmaktadır. Ortaçağ ve Mısır kültürüne baktığımızda, kolaj sayılabilecek süsleme ögeleri heykellerde kullanılmıştır. İslam sanatında ise kakmacılık, Osmanlı'da kat-ı olarak görülmektedir. Toplumlara göre değişiklik gösteren kolaj, sanat tarihi içinde Kübizm'le görülmektedir. Kübizm'de Picasso ve Braquae'in eserlerinde hazır-nesne ile karşılaşılmaktadır. Kurt Schwıtters'ın“Merz”eserinde, Dada akımında ise kolaj, tercih edilen teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürrealist sanatçılar bilinçaltının yansımalarını anlatmak için kolajı kullanırken, Pop Art sanatçıları da popüler kültür materyalleriyle kolajlar oluşturmuşlardır. Kolaj, sanat akımları içerisinde bu örnekler gibi gelişim göstermektedir. Baskıresim sanatının ilk baskı örnekleri Afrika'da tarih öncesi kaya oymalarına dayanmaktadır. Kolaj, baskı yöntemlerinin içerisinde de Collagraph ( Kollagraf), Chine collé ve kes-yapıştır yöntemleri ile karşımıza çıkmaktadır. Değişen endüstri ve teknolojik gelişmeler de kolajda değişim göstermiştir. Bilgisayar programları ve fotoğraf yöntemleri ile kolajlar oluşturulmuştur. Fotoğraf sanatında Post-Prodüksiyon fotoğraf yöntemiyle farklı parçalar bir araya getirilmektedir. Grafik sanatçıları afişlerde, reklam ögelerinde ya da dergi kapaklarında kolaj tekniğinden faydalanmaktadırlar. Kolaj yöntemleri baskıresim sanatında sanatçılara ön hazırlık çalışması sunmaktadır. Dijital kolaj yöntemleri kullanan sanatçılar serigrafi baskı yöntemini kullanırken, kolajı diğer baskı yöntemlerine ve tekniklerine uygulayan sanatçılar da bulunmaktadır. Modern Dünya'da da kolaj anlayışı çok çeşitli alanlarda uygulanmaktadır. Bu tez de kolajın gelişim süreci anlatılırken, baskıresimde kullanım tekniklerinden de bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
Collage stands out adherence in the sense of“college”in French and as an understanding of thought. The works, which can be acceptable as first samples, are encountered in applique drapes found in kurgans in the 3rd and the 5th centuries B.C. It was used as sculptures in medieval and Egyptian culture. It is seen as marquetry in Islamic Art and paper filigree in the Ottoman Empire. Collage, which varies according to societies, is seen with Cubism in art history. It is encountered with Picasso in Cubism and ready- made objects in Braquae. It is encountered with the preferred technique in Dada movement in Kurt Schwitters's“Mertz”. Surrealist artists ,to tell the reflections of the subconscious, and Pop-Art artists, to collage with popular culture materials, are improving themselves in collage art movements. The first edition of printmaking is based on prehistoric rock carvings in Africa. It is encountered with the Collagraph, Chine collé and cut-paste in collage printing methods. Collage is also changing with changing industry and technological developments. Collages are created with computer programs and photography methods. In the art of photography, different pieces are brought together by Post Production photography method. Graphic artists use collage technique on posters, advertising items or magazine covers. Collage methods also provide preliminary work to artists in the art of printmaking. While the artists who use digital collage methods use the screen printing method, there are artists who apply the collage to other printing methods and techniques. In the modern world, the concept of collage is applied in many different fields. While explaining the development process of collage, techniques of using in printmaking are also mentioned.