Resim sanatında dördüncü boyut
Fourth dimension in painting art
  1. Tez No: 580053
  2. Yazar: YASEMİN DURĞUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK KAKHİA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, kübizm, fotoğraf ve Sanat, Dördüncü Boyut, Zaman, Science, cubism, photography and Art, Fourth Dimension, Time
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dördüncü boyutun keşfi önce bilimsel sonra sanatsal anlamda gerçekleşmiştir. Görsel sanatların dördüncü boyutu keşfine, pozitif bilimlerle birlikte fotoğraf sanatındaki gelişmeler de katkı sağlamıştır. Birinci bölümde Einstein'in görecelik kuramı ile birlikte zamanın sabit ve mutlak olarak kabul edilemeyeceği, tam tersi göreceli ve değişken olduğu gerçeği incelenmiştir. Ayrıca dördüncü boyutun kübizm akımıyla görsel sanatlarda ortaya çıkışına da değinilmiştir. İkinci bölümde ise fotoğrafın ve fotoğraf sanatçılarının dördüncü boyutu kavramaya somut katkılarından bahsedilmiştir. Dördüncü boyutu anlamaya ve kavramaya yardımcı olan Fotoğraf, eserlerde etkisini an içindeki değişimle göstermektedir. Üçüncü bölümde görsel sanatlarda fotoğrafın etkisiyle dördüncü boyutu çalışmalarına konu alan sanatçılar ve eserleri incelenmiştir. Uygulama raporu bölümünde de çalışmalarımı dördüncü boyut yani zaman kavramı ile birlikte irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The discovery of the fourth dimension first took place in the scientific sense and then in the artistic sense. With the contribution of positive sciences and developments in the art of photography, visual arts has discovered the fourth dimension. In the first chapter, Einstein 's theory of relativity and the fact that time cannot be accepted as fixed and absolute, on the contrary time is relative and variable are examined. In addition, the emergence of the fourth dimension in the visual arts with the Cubism movement is mentioned. In the second chapter, the concrete contribution of photography and photographers to the understanding of the fourth dimension is mentioned. Photography, which helps to understand and comprehend the fourth dimension, shows its effect in the works with the change in the moment. In the application report chapter, my studies are examined togrther together with the fourth dimension, namely the concept of time.