Kültür balıkçılığında patojen Photobacterium damselae subsp. piscicida bakterisine karşı litik bakteriyofajın araştırılması
Investigation of lytic bacteriophage against pathogenic Photobacterium damselae subsp. piscicida in aquaculture
- Tez No: 580052
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Photobacterium damselae subsp. piscicida, Bakteriyofaj, Antibiyotik Direnci, Akva Kültür, Photobacterium damselae subsp. piscicida, Bacteriophage, Antibiotic Resistance, Aquaculture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Akva kültürde pasterellöz hastalığına neden olan ajan olarak bilinen Photobacterium damselae subsp. piscicida bakterisi, özellikle kültür balıklarını etkileyerek balık kayıplarına ve üretim kayıplarına neden olmaktadır. Söz konusu bakterinin akva kültür endüstrisinde sıkça kullanılan antimikrobiyal maddelere dirençli olduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasında, akva kültür endüstrisinde toplu balık ölümlerine neden olan ve birçok antibiyotiğe karşı dirençli P. damselae subsp. piscicida bakterisine karşı spesifik ve litik özelliğe sahip bakteriyofaj izolasyonu amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında Aydın Bafa Gölü yöresindeki balık çiftliklerinden 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarındaki salgınlar sırasında toplanan tank suları, üretim suları ve deşarj suları olmak üzere toplam 22 litre atık su bakteriyofaj varlığı bakımından agar spot yöntemi ve yumuşak tabaka agar yöntemi ile test edilmiştir. Enfekte yavru balıkların dalak ve kalp örnekleri ve Aydın Büyükşehir Belediyesi Atık Su ve Kanalizasyon İdaresi Evsel Atık Bertaraf Tesisi'nden toplanan kanalizasyon suyu örnekleri bakteriyofaj varlığı bakımından agar spot yöntemi ve yumuşak tabaka agar yöntemi ile incelenmiştir. Deneyler sonucunda, faj plaklarına benzer plak oluşumları petri kabında gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In aquaculture Photobacterium damselae subsp. piscicida, which is known as the causative agent of pasteurellosis, especially effects the cultured fish and cause fish losses and production losses. The bacterium is known to be resistant to antimicrobial agents that commonly used in aquaculture industry. In this thesis, it was aimed to isolate specific and lytic bacteriophage against P. damselae subsp. piscicida. Within the scope of the thesis, tank waters, production waters and discharge waters collected from fish farms in Aydın Bafa Lake region during the outbreaks in 2016, 2017, 2018 and 2019 years. Total 22 liters of these samples were tested with agar spot method and soft layer agar method for the presence of bacteriophage. The spleen and heart samples of infected fish larvae and sewage water samples which were collected from Aydın Metropolitan Municipality Waste Water and Sewerage Administration Domestic Waste Disposal Facility were examined for the presence of bacteriophage by agar spot method and soft layer agar method. As a result of the experiments, plaque formations similar to phage plates were observed in the petri dish.